Provincie Zuid-Holland

04-01-2001

Drs. J.P. van der Reijden waarnemend burgemeester van Valkenburg (ZH)

De heer drs. J.P. van der Reijden is door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, met ingang van 2 januari benoemd tot waarnemend burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente Valkenburg. De heer Van der Reijden (73 jaar, CDA) is voorzitter van de Vereniging Veronica. Eerder heeft hij vele functies vervuld, onder andere die van staatssecretaris van WVC, voorzitter van de NOS, en raadslid en wethouder van de gemeente Oegstgeest.

Valkenburg zit met een vacature omdat de burgemeester, mevrouw A.C. Hommes, per 1 januari is benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente s-Gravenzande in het Westland.

Er is naar aanleiding van een notitie van Gedeputeerde Staten over de bestuurlijke positie van de gemeenten en het rapport van de Stuurgroep Krachtige gemeenten een discussie gaande over de bestuurlijke samenwerking en eventuele gemeentelijke herindeling in de Leidse Regio en de Duin- en Bollenstreek. In verband hiermee heeft de Commissaris van de Koningin de heer Franssen aan de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd de vacature in Valkenburg, met bijna 3.600 inwoners een van de kleinste gemeenten in Zuid-Holland, voorlopig niet open te stellen. De minister heeft daarmee ingestemd.

De benoeming van de heer Van der Reijden tot waarnemend burgemeester is tot stand gekomen in goed overleg met de gemeenteraad van Valkenburg.