Den Haag, 4 januari 2001

SP-Kamerlid Kant vraagt minister Borst direct in te grijpen zodat reumapatiënten de benodigde geneesmiddelen kunnen krijgen. Aangezien Enbrel nog maar beperkt beschikbaar is moeten ziekenhuizen de financiële mogelijkheden krijgen het alternatieve geneesmiddel Remicade ruim toe te passen. Kant: "Het zou toch belachelijk zijn dat vanwege bureaucratie duizenden patiënten in de kou blijven staan en onnodig voortleven met pijn en vermoeidheid én met het risico op blijvende gewrichtsschade." Kant heeft de minister hierover de volgende vragen gesteld.


1. Is er 200 miljoen beschikbaar voor het nieuwe geneesmiddel Enbrel en is dit gebaseerd op de verwachting dat hiermee in eerste instantie 4000 en binnen enkele jaren 8000 patiënten mee geholpen kunnen worden? (AD 4 januari)


2. Worden op dit moment slechts 350 patiënten behandelend vanwege de beperkte beschikbaarheid van dit geneesmiddel? Zo ja, wordt dus slechts circa 10 miljoen van de beschikbare 200 miljoen gebruikt?


3. Klopt het dat het middel Remicade dezelfde werking en hetzelfde effect heeft en dus een goed alternatief is voor dezelfde groep patiënten?


4. Klopt het dat de totale kosten van Remicade, de kosten van het geneesmiddel en de opnamen in het ziekenhuis, ongeveer gelijk zijn aan Enbrel (circa 30.000 gulden) maar dat ziekenhuizen de hiervoor benodigde financiële middelen niet direct kunnen opbrengen zonder dat dit ten koste zou gaan van de andere zorg?


5. Kunnen ziekenhuizen hier extra middelen voor krijgen door bijvoorbeeld een groot deel van de beschikbare middelen voor Enbrel doelgericht hiervoor in te zetten? Zo ja, bent u bereid dit te regelen bijvoorbeeld via een tijdelijke subsidieregeling of een CTG-beleidsmaatregel?


6. Wat zijn de gevolgen voor de patiënten die de beiden middelen niet krijgen zowel wat betreft blijvende gewrichtsschade als wat betreft leven met pijn en vermoeidheid?


7. Klopt het dat er ook mensen zijn die Remicade zelf betalen? Zo ja, erkent u dat dit voor veel mensen niet mogelijk is gezien de hoge kosten en dat dit dus leidt tot tweedeling?

Inlichtingen: Agnes Kant 06-51262918