GAIA

WITTE ROZEN VOOR GEWELDLOOSHEID OP VEEMARKTEN GAIA VOERT ACTIE VOOR SNELLE VERVOLGING ALLE VEEBEULEN

NAAR AANLEIDING VAN START PROCES TEGEN VEEHANDELAARS DIE GAIA-VOORZITTER MICHEL VANDENBOSCH MOLESTEERDEN IN SEPTEMBER 1998 OP PAARDEN- EN KLEINVEEMARKT ANDERLECHT

3 januari 2001

Persbericht

© GAIA

Voor geweldloosheid op veemarkten legden actievoerders van dierenrechtenorganisaties GAIA en Animaux en Péril vandaag elk een witte roos neer voor de ingang van het Brussels Justitiepaleis, vlak voor de start van het proces tegen drie vee- en paardenhandelaars die GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch op 9 september 1998 tijdens een vreedzame actie van de dierenrechtenorganisaties voor het oog van de pers molesteerden op de woensdagse paarden- en kleinveemarkt van Anderlecht. De actievoerders drongen ook aan op een zeer snelle vervolging van alle veebeulen van Anderlecht en Ciney, en niet enkele zoenoffers alleen. Het mag zeker geen twee jaar duren vooraleer de veemishandelaars voor de rechtbank gedaagd worden, zoals dat het geval is met de aanvallers van Michel Vandenbosch. GAIA en Animaux en Péril willen ook dat Justitieminister Verwilgen werk maakt van zijn belofte de straffen wegens dierenmishande-ling te verzwaren tot 1 jaar gevangenisstraf. In één adem protesteerden zij bovendien tegen het feit dat de veemarkten van landbouwminister Gabriëls een erkenning kregen, zonder sluitende garanties voor het dierenwelzijn. Een GAIA-waarnemer stelde gisterenmorgen - en twee weken geleden ook al - vast in Anderlecht dat daar nog altijd dieren mishandeld worden, zonder dat de aanwezige inspecteurs-dierenartsen afdoende optreden tegen veemishandelaars die niet van de markt geweerd worden. Het gerecht kon slechts 3 aanvallers van de GAIA-voorzitter identificeren. Zij worden vervolgd wegens het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen. Een maand geleden kwamen bij de politie en bij GAIA tips binnen over een plan dat in kringen van veehandelaars en veevervoerders beraamd werd om Michel Vandenbosch uit de weg te ruimen. Dit kort nadat GAIA en Animaux en Péril schokkende wreedheden onthulden op de veemarkten van Anderlecht en Ciney. Dat de zaak van het geweld tegen Michel Vandenbosch van twee jaar geleden nu voorkomt, is dan ook wellicht niet toevallig.
In Anderlecht stelde GAIA twee weken geleden vast dat dieren geslagen en geschopt werden en niet voor transport geschikte, uitgeputte, zieltogende dieren toch nog naar de markt aangevoerd werden. Gisteren dinsdagmorgen bleek daar ook weer een kind een koe stokslagen te geven. Gisteren traden dierenartsen enkel na sterk aandringen van een GAIA-waarnemer op tegen een beul die een koe met een stok afroste, waardoor het dier viel, zonder dat de veehandelaar van de markt geweerd werd! De dierenrechtenorganisaties vrezen dat het bij een aantal zoenoffers (in Ciney zowel als in Anderlecht zijn officieel naar verluidt nog altijd maar een vijftal beulen van de markten geweerd) dreigt te blijven. Terwijl de videobeelden bewijzen dat vele tientallen dierenmishandelaars zich te buiten gingen aan de wanpraktijken. Allerminst uitzonderingen, dus!
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: GAIA@advalvas.be