'Rel om reumamiddel'

Het Algemeen Dagblad, donderdag 4 januari 2001, inleiding van het artikel:
'Duizenden reumapatiënten lopen behandeling met een nieuw, effectief geneesmiddel mis. De ziekenhuizen zeggen het middel niet te kunnen betalen omdat het ministerie van Volksgezondheid weigert het benodigde geld over te hevelen naar hun budgetten. Patiëntenorganisaties en medisch specialisten zijn woedend over deze 'bureaucratie'.' (het hele artikel)

De Nationale Reumalijn over het artikel en de huidige stand van zaken: Het gaat in het artikel om het geneesmiddel Remicade. De informatie in het artikel is in grote lijnen juist: Remicade zit nog niet in het geneesmiddelenvergoedingensysteem. Het middel wordt toegediend via het infuus in het ziekenhuis. Dit kost gemiddeld fl. 23.000,- per jaar per patiënt. De ziekenhuizen moeten deze kosten vergoeden uit hun budget. Zij zeggen dit niet te kunnen betalen. Gevolg hiervan is dat het medicijn in de meeste gevallen niet kan worden toegediend.

Enbrel is ook een reumamedicijn, soortgelijk aan Remicade. Enbrel zit sinds kort wel in het vergoedingensysteem. Momenteel is er echter nog te weinig van dit medicijn voorhanden om aan de vraag te voldoen. Volgens de fabrikant is dat begin 2002 wel het geval. (Enbrel in het vergoedingensysteem)

Op zeer korte termijn is er overleg over deze zaak tussen het ministerie van VWS en alle belanghebbenden (De Zorgverzekeraar, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en de Reumapatiëntenbond).

Advies en opmerkingen

* Vraag uw reumatoloog het bij de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie te melden als hij/zij vindt dat u met Remicade moet worden behandeld, maar het medicijn niet kan worden toegediend omdat het ziekenhuis het niet kan vergoeden.
* U kunt ook zelf melding hiervan maken bij de Reumapatiëntenbond.
* Remicade wordt nooit voorgeschreven aan kinderen met jeugdreuma (JCA). Enbrel wel.


* Nieuws *