Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

Verzonden per e-mail op 4 januari 2001


4 januari 2001

Tweede wetenschappelijke expeditie rondom Afrika van start

Den Burg, Texel - Onder een stralend zonnetje heeft 3 januari 2001 het onderzoekschip RV Pelagia van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) het ruime sop gekozen voor een tweede expeditie van 35.000 kilometer rondom het Afrikaanse continent. Tijdens het eerste 'rondje Afrika' vorig jaar, leverde de onderzoeksreis ongewild spannende taferelen op, zoals een blikseminslag, een stokkende koelinstallatie en de tropische cycloon Hudah. In de vijf maanden durende tocht keren de onderzoekers terug naar de mysterieuze Agulhas-ring Astrid die met een doorsnee van enkele honderden kilometers door de zuidelijke Atlantische Oceaan wentelt.

De wervel Astrid is afkomstig uit de Indische Oceaan. Deze expeditie is de laatste kans om de reusachtige bel terug te vinden en door te meten. Volgend jaar is de wervel namelijk niet meer vanuit de ruimte per satelliet te volgen. Het water in de bel is warmer en zouter dan het omringende water en voert plankton uit de Indische Oceaan mee. Dit plankton zakt geleidelijk naar de Atlantische bodem. De passerende ringen laten een spoor van plankton achter zodat op de bodem een archief ontstaat van afgestorven plankton uit de Indische Oceaan. De zeeonderzoekers bepalen aan de hand van het bodemarchief hoeveel warmwaterbellen in het verleden in de Atlantische Oceaan terechtkwamen.

Een verandering in het jaarlijks aantal ringen vormt mogelijk een indicatie voor een klimaatsverandering. Tijdens hun bezoek meten de onderzoekers de hoeveelheid zout, de temperatuur en de interne stromingen op diepte en brengen de soorten plankton in kaart. De wetenschappers zullen de gegevens vergelijken met twee meetsessies van vorig jaar.

Als de Pelagia in Kaapstad aanmeert hopen de oceaanonderzoekers ook enkele sedimentvallen die vorig jaar in de Atlantische diepzee zijn neergelaten te hebben opgetakeld. Deze sedimentvallen bevatten hopelijk uitgezakte materiaal uit de Agulhas-ringen.

Na Kaap de Goede Hoop richten de onderzoekers hun blik op de bronnen van de krachtige stroming die de Agulhas-ringen aandrijft. Deze bronnen liggen rond het eiland Madagaskar en zijn zo sterk dat koopvaardijschepen een omweg nemen. Vorig jaar zijn stromingsmeters uitgezet in de straat van Mozambique. De meters worden dit jaar opgehaald en de meetgegevens zullen een beeld geven van de stroombewegingen.

Tijdens de expeditie meet het schip het zoutgehalte, de temperatuur van zee en lucht en het gehalte kooldioxide of PCB's in de oceaan. Tweemaal vullen de NIOZ-onderzoekers voor collega's van de Rijksuniversiteit Groningen een speciale fles met 'zuivere lucht' boven de oceanen. Doel hiervan is om de exacte hoeveelheid zuurstof en kooldioxide te meten.

De reis rond Afrika is onderverdeeld in tien trajecten waarbij telkens nieuwe groepen wetenschappers, studenten en technici van het NIOZ en universiteiten uit binnen- en buitenland op zullen stappen om een deel van het onderzoek uit te voeren. De expeditie is op de site van het NIOZ (www.nioz.nl) te volgen.

Nadere informatie bij dr. Geert-Jan Brummer, tel. (0222) 369442 e-mail brummer@nioz.nl of dr. Herman Ridderinkhof, tel. (0222) 369423, zie ook www.nioz.nl.

01-01