Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 4-01-2001 Persberichten districht Maastricht
Donderdag, 4 januari 2001 (H.P.14.08)

Valkenburg/Margraten, snelheidscontrole:
Op woensdag 3 januari 2001 hebben op verschillende plaatsen in de gemeenten Valkenburg en Margraten snelheidscontroles plaatsgevonden. Deze vonden plaats op Broekhem tussen 09.30 en 10.45 uur, op Vroenhof van 11.00 tot 12.00 uur en wederom op Vroenhof tussen 13.40 tot 14.20 uur alle in de gemeente Valkenburg en op de Bemelerweg en Eijkerweg in de gemeente Margraten.
In het totaal werd de snelheid gemeten van 1420 motorvoertuigen waarvan 182 bestuurders harder reden dan de maximaal toegestane snelheid van 50 km per uur. Deze overtreders kregen allen het proces-verbaal thuis gestuurd. Een 27 jarige motorrijder woonachtig te Valkenburg presteerde het op Vroenhof in de gemeente Valkenburg om met een snelheid van 107 gecorrigeerd tot 103 km per uur voorbij de radarauto te razen. Hij werd door de politie snel tot de orde geroepen. Bij de daarop volgende controle werd na overleg met de officier van Justitie zijn rijbewijs maar ook zijn motor in beslag genomen. Tegen de inwoner van Valkenburg werd proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft een oproeping van de politie meegekregen waaruit blijkt dat hij zich in mei bij de officier van Justitie moet verantwoorden over zijn rijgedrag.

Maastricht, gewond bij verkeersongeval:
Woensdag 3 januari 2001 is een 56 jarige automobilist uit Maastricht tegen de zijgevel gereden van de apotheek gevestigd aan de Kasteel Erensteinstraat te Maastricht. Zijn auto raakte totaal loss terwijl de bestuurder en de andere inzittende naar het ziekenhuis werden overgebracht.
Door onbekende oorzaak, mogelijk door een overstekend dier, moest de bestuurder op de Kasteel Erensteinstraat ter hoogte van de kerk plotseling uitwijken. Hij trok aan zijn stuur waardoor de auto de rechter stoeprand raakte. Mogelijk door de kapotte band en het uitwijken schoot de auto vervolgens 25 meter verder opnieuw tegen de stoeprand, vervolgens erop en kwam tot stilstand tegen de zijgevel van de aldaar gevestigde apotheek. Omdat beide inzittenden een ontheffing hadden van de draagplicht van de autogordel en deze dus ook niet droegen klapten beiden met hun hoofd tegen het stuur, dashboard of de voorruit waardor zij gewond raakten. Beiden werden door ambulances overgebracht naar de afdeling spoedeisende hulp van het A.Z.M. te Maastricht waar diverse kneuzingen op het lichaam en gezicht werden vastgesteld. Na behandeling konden beiden huiswaarts. De auto is rijp voor de sloop en moest door een bergingsbedrijf worden weggesleept. De muur van de apotheek werd slechts licht beschadigd.

Maastricht, straatroof:
Woensdagmiddag 3 januari 2001 zijn op de Akerstraat te Maastricht twee jongeren beroofd door een viertal Noord Afrikaanse jongeren. Beiden moesten onder bedreiging van een mes hun GSM afgeven. Twee 18 jarige inwoners van Sittard liepen omstreeks 16.30 uur over de Akerstraat in de richting van de Hoogbrugstraat te Maastricht. Een van de jongens uit Sittard was met zijn GSM aan het telefoneren. Het Sittards duo werd daarop aangesproken door een viertal jongens in de leeftijd van 19-20 jaar en allen van Noord Afrikaanse afkomst. Eerst werd gevraagd of zij even de telefoon wilde afgeven omdat een van het viertal even wilde bellen. Het duo verwees het viertal naar een openbare telefooncel maar dat wilde het viertal niet. Daarna werd het duo bedreigd met een mes en werd gedwongen hun telefoons af te geven. Daar het beiden menens leek gaven zij ook hun telefoon af. Het viertal ging daarna snel in de richting van de Wilhelminasingel aan de haal en is onbekend gebleven. Beiden hebben daarna van de diefstal van beide telefoons bij de politie aangifte gedaan.

Maastricht, woninginbraak:
In de nacht van woensdag op donderdag heeft omstreeks 03.30 uur een inbraak plaatsgevonden in een woning aan de Bourgognestraat te Maastricht. De bewoners werden gewekt door gestommel in hun woning terwijl er niemand anders in de woning aanwezig kon zijn. De bewoner overliep twee onbekende mannen die bij het verschijnen van de bewoner meteen de vlucht namen. In de gang op de begane grond achterhaalde de bewoner een van de inbrekers die daarop naar de bewoner sloeg. Deze hield daarop afstand waarop beiden de benen konden nemen. Zij zijn onbekend gebleven. Vermoedelijk hebben de inbrekers gebruik gemaakt van een valse sleutel. De woning bleek geheel doorzocht te zijn. De inbrekers hebben zelfs de slaapkamer doorzocht waar beide bewoners lagen te slapen. Ontvreemd werden diverse juwelen, geld een GSM en een zaklamp.