Gemeente Hoorn

Nieuws

MINIATUURTHEATERS IN MUSEUM
Onder het motto 'Haal het doek maar op' is in het Westfries Museum tot en met 28 januari 2001 een collectie miniatuurtheaters en -ontwerpen te zien. De eigen collectie van het museum is voor dit doel aangevuld met theatertjes uit Speelgoedmuseum De Kijkdoos en van een particuliere collectie uit Engeland. Het oudste theatertje dateert van omstreeks 1750.
Het gaat om met veel zorg en geduld uit papier en karton vervaardigde theatertjes, compleet met spelers in allerlei houdingen en kunst- en vliegwerk in de vorm van rollende golven en voorbij zwevende wolken. De expositie besteedt ook aandacht aan schimmenspelen.

OPVOERING
Jong en oud zat vroeger ademloos te kijken naar toneelvoorstellingen in de huiskamer met miniatuurtheatertjes. Op zondagmiddag 21 januari brengt dé specialist op miniatuurtheatergebied in ons land, Ab Vissers, een van de miniatuurtheaters tot leven. Hij doet dat met verlichting en toneeleffecten, waardoor een goed beeld ontstaat van de toneelromantiek op uit grootmoeders tijd. Gratis toegangsbonnetjes zijn op de middag van uitvoering verkrijgbaar aan de balie van het museum. Het museum is op 21 januari geopend van 14.00 tot 17.00 uur.



terug