Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Boek uit gemeentelijke VOM-reeks over Haags cultuurhistorisch groen

Het boek Over bossen, parken en plantsoenen; Historisch groen in Den Haag is weer een nieuwe uitgave in de gemeentelijke VOM-reeks.

Het boek is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel belicht kunsthistorica drs. Botine Koopmans uitvoerig de geschiedenis van het Haagse groen in de vooroorlogse wijken. Zij gaat in op vragen als: wat was de functie van het groen?; Voor wie is het aangelegd?; En hoe is het opgenomen in de steeds maar groeiende stad? Ook is er aandacht voor de verschillende soorten groen en komt de oorspronkelijk bedoelde aanleg en inrichting aan de orde.

Het tweede deel bevat per wijk een inventarisatie en een cultuurhistorische waardering van het groen. De lezer krijgt inzicht in de manier waarop dit waardeoordeel tot stand is gekomen. Met kaart- en beeldmateriaal wordt dit nog verder verduidelijkt. Zo biedt het boek naast een historisch overzicht tevens een referentiekader voor behoud en herstel van de kwaliteit van het stadsgroen in de openbare ruimte. Het gebeurt nogal eens dat plantsoenen door te hoog opgeschoten heesters en struiken hun ruimtelijk effect dreigen te verliezen. Ook kunnen monumentale groenassen fors aan kwaliteit inboeten door een minder gelukkige plaatsing van trafohuisjes en glasbakken of door geparkeerde autos. De confrontatie tussen beelden van de vooroorlogse aanleg en de huidige situatie brengt dit duidelijk in beeld. In het ene geval zie je in de huidige situatie nog dezelfde kwaliteiten als oorspronkelijk bedoeld, in het andere geval zijn deze in het geheel niet meer zichtbaar.

Den Haag en het groen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al van oudsher wordt de stad geroemd vanwege haar weldadig groen. Het Haagse Bos en de strook landgoederen van Loosduinen tot aan Wassenaar boden de gegoede Hagenaars eeuwenlang een weelderige omgeving om in te verblijven. In de negentiende eeuw kwamen daar de parken en de statige met bomen omzoomde flaneerlanen van de nieuwe uitbreidingswijken bij.

Voor de "gewone man" wordt in de loop van de twintigste eeuw het recreëren in het groen bereikbaar. Volksparken en sportterreinen verrijzen in de dan nieuw aan te leggen wijken. Het mee-ontwerpen van het groen wordt een vanzelfsprekend onderdeel van de ruimtelijke opzet.

De VOM-reeks wordt uitgegeven door de afdeling Monumentenzorg van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Met de publicaties beoogt de gemeente een bijdrage te leveren aan de bewustwording en waardering voor de gebouwde Haagse historie. Deze nieuwe uitgave telt 264 full-colour paginas en is verkrijgbaar bij de boekhandel en het informatiecentrum in het atrium van het stadhuis. De verkoopprijs bedraagt f. 59,50.

last update: 4 januari 2001 ;pag.: 5339; auteur: 77 4 januari 2001
- pag. 5339 - 77