04/01/2001
PERSBERICHT
VERPLICHTE ETIKETTERINGSREGELING
De Minister van Landbouw J. GABRIELS deelt mee dat ingevolge een
nieuwe Europese wetgeving alle rundvlees dat in de handel wordt
gebracht moet voorzien zijn van een etiket waarop volgende gegevens
verplicht moeten zijn vermeld :
1) een referentienummer of een referentiecode, waarmee het verband kan
worden gelegd tussen het rundvlees en het dier of de groep dieren
waarvan dit rundvlees afkomstig is.
Voor dieren die in België worden geslacht is dit het
identificatienummer van het dier, vermeld op het oormerk.
2) het erkenningsnummer van het slachthuis, en de lidstaat of het
derde land waar dit slachthuis is gevestigd.
3) het erkenningsnummer van de uitsnijderij, en de lidstaat of het
derde land waar deze uitsnijderij zich bevindt.
Vanaf 1 januari 2002 moet bovendien op het etiket de oorsprong worden aangegeven, d.w.z. de lidstaat of het derde land waar het dier is geboren, en de lidstaten of derde landen waar het dier is gehouden.
Naast deze verplichte vermeldingen op het etiket zelf, moet het rundvlees in alle stadia van productie, vervoer, opslag en commercialisatie vergezeld zijn van een document, dat alle gegevens bevat met betrekking tot de identificatie van het vlees, de aanvoer en de verzending van het vlees tot in het verkooppunt voor de consument.
Met deze verplichte etiketteringsregeling die van toepassing is in de
ganse Europese Unie, kan de consument voortaan dus op het etiket
nagaan waar het rundvlees dat hij koopt vandaan komt. Indien het gaat
om rundvlees dat in niet-voorverpakte vorm door de slager of door het
grootwarenhuis wordt te koop aangeboden, moeten de verplichte
etiketteringsgegevens in geschreven vorm en duidelijk zichtbaar worden
aangegeven in het verkooppunt. Ook hier krijgt de consument dus de
nodige garanties over de herkomst van het rundvlees dat hij wenst te
kopen.
Onder bepaalde voorwaarden mogen bijkomende vermeldingen op het etiket
worden aangebracht. Deze niet-verplichte vermeldingen zijn enkel
toegelaten indien zij zijn opgenomen in een lastenboek dat door de
bevoegde autoriteit werd goedgekeurd. De bevoegde autoriteit voor
België is de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch Vlees
(IVB). De controle op de toepassing van een lastenboek moet worden
toevertrouwd aan een daartoe erkende onafhankelijke controledienst,
zodat ook hier de juistheid van deze facultatieve vermeldingen kan
gegarandeerd worden.
De Europese etiketteringsverplichtingen voor rundvlees zijn van
toepassing sedert 1 september 2000. Voor België zullen de
noodzakelijke wettelijke besluiten daartoe zo snel mogelijk
uitgevaardigd worden. In de tussentijd werden de verschillende
schakels die bij de productie en de commercialisering van rundvlees
betrokken zijn reeds via diverse kanalen op de hoogte gebracht van de
door de Europese Unie vastgestelde etiketteringsverplichtingen.