Gemeente Doetinchem

Jaarwisseling 2000/2001 rustig verlopen

De jaarwisseling is dit jaar rustig verlopen. De Doetinchemse Brandweer moest in totaal 7 keer in actie komen om kleine brandjes te blussen. Een aantal containerbrandjes, 2 schuurbranden en een rookontwikkeling in een trappenhuis. Bij een schuurbrand aan de Nieuweweg brandde een schuurtje volledig uit. In de schuur stond een aanhanger vol met afval van afgestoken vuurwerk. Vermoedelijk heeft er nog vuur in het afval gezeten wat de brand heeft veroorzaakt.

Hond zakt door ijs, inzet regionaal duikteam (23 december)

Het duikteam van de Regionale Brandweer Achterhoek is zaterdagmorgen 23 december uitgerukt voor een hond die door het ijs van een vijver aan de Beethovenlaan in Doetinchem was gezakt. Nadat eerst de dienstdoende groep was gealarmeerd, werd besloten om de duikers op te roepen. Nadat deze ter plaatse was, kon de inmiddels overleden hond uit het water worden gehaald en worden afgevoerd door de Dierenambulance Doetinchem. Een meisje dat met de hond aan het wandelen was, was zeer ontdaan door het gebeuren en is opgevangen door de politie.Klik hier voor foto's.



Brand in silo (20 december)

Op dinsdag 20 december, omstreeks 13.00 uur wordt door medewerkers van Nemaho Houtconstructies een sterke brandlucht geconstateerd. Men gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er een brand woedt in de silo aan de achterzijde van het bedrijf. Men neemt direct contact op met de Brandweer en de dienstdoende groep 1 wordt gealarmeerd. Ondertussen komt er rook uit de 12 meter hoge silo. Vlammen waren er niet te zien, de brand zat in de silo. Op het moment van het uitbreken van de brand zat er zo'n 40 kuub houtresten in de silo. Deze houtresten zijn afkomstig van de houtverwerkingsmachines die in het bedrijf staan. Toen de Brandweer ter plaatse was, heeft men eerst de zaak goed bekeken voordat men tot actie over kon gaan. Met water blussen was geen optie. Dit door het gevaar van stofexplosies. Dit geldt ook wanneer men de silo met schuim zou willen blussen. Ondertussen werd de hoogwerker gereed gemaakt voor inzet. Twee personen zijn met perslucht naar boven geweest om met een hittecamera van de Regionale Brandweer Achterhoek de silo af te zoeken naar brandhaarden. De temperatuur in de silo was inmidels opgelopen tot boven de 300 graden. Reden genoeg om de buitenkant van de silo te gaan koelen.Dit werd gedaan met het waterkanon van de hoogwerker. Door het gevaar van een stofexplosie kon men de hoogwerker alleen onbemand bij de silo zetten. Via een afstandsbediening werd het waterkanon bediend. Ondertussen werd er gezocht naar een oplossing. Een optie was om met stikstof het vuur te blussen. Maar omdat daar een koistenplaatje aan vastzit, moest eerst met de verzekering overlegt worden. Na enige tijd ging men akkoord met deze manier van blussen. Maar stikstof ligt niet overal op voorraad, dus werd contact opgenomen met de firma Hoek Loos uit Schiedam voor de levering van de stikstof. Ondertussen werd het donker en bleef de Brandweer de silo koelen met water. Later bleek het gevaar voor een stofexplosie geweken en kon het vuur alsnog met water worden geblust. Door een luik bovenin de silo weg te halen kon men de brand zien en bleek de intensiteit van het vuur te zijn afgenomen. Na enige tijd blussen kon men het sein 'brandmeester' geven en beginnen met nablussen. Tegen één uur 's nachts keerde men terug naar de kazerne. De silo had wel behoorlijke schade opgelopen, onder andere door scheuren in de wand van de silo. De volgende dag moest de Brandweer nog een keer uitrukken voor een nablussing.