Persbericht 4 januari 2001
Conflicterende voorschriften op het gebied van veiligheid, hygiëne, milieu en
ARBO
Koninklijk Horeca Nederland pleit voor één inspectiedienst
WOERDEN - 4 januari 2001 -Koninklijk Horeca Nederland wil handhaving door één instantie van alle regels op het gebied van veiligheid, hygiëne, milieu en ARBO in horecabedrijven. In de huidige situatie zijn er wettelijke voorschriften die tegenstrijdig zijn en die ook nog door verschillende instanties worden gecontroleerd. Inzet van slechts één inspectiedienst voor controle van alle regels zal leiden tot meer duidelijkheid over de regels en tot meer afstemming van de regels onderling. Ten behoeve van een efficiëntere controle en handhaving, zowel voor de ondernemer als voor de controlerende instantie.
Koninklijk Horeca Nederland zal bij de diverse ministeries aandringen
op invoering van een centrale inspectiedienst.
Situaties waarbij bijvoorbeeld een brandveiligheideis gebiedt om ramen
naar buiten te laten openslaan en vervolgens een bouwregel verbiedt om
dat te doen leiden vaak tot veel verwarring bij de ondernemer en bij
de diverse controlerende instanties.
Andere voorbeelden van met elkaar conflicterende voorschriften zijn:
De exploitant moet een Risico Inventarisatie en Evaluatie
(RIE) hebben, maar is lang niet altijd de eigenaar van het pand. In
RIE worden aanpassingen aan het onroerend goed geadviseerd. Hoewel het
slechts een advies is van een Arbodienst, verschuilt bij een
calamiteit (brand) de schadeverzekeraar zich toch achter het meest
strikte advies, zodat de exploitant toch verplicht wordt iets aan het
onroerend goed te doen. Waarvoor dan weer toestemming van de eigenaar
nodig is of een bouwvergunning.
De ondernemer installeert op advies van de brandweer een dure
brandtrap. In de RIE wordt gesteld dat deze niet mag worden gebruikt.
Plaatsing brandhaspels en poederblussers. Volgens de
brandweer moeten deze in de keuken geplaatst worden, op de juiste
hoogte en goed bereikbaar. Volgens de Keuringdienst van Waren mogen ze
niet boven de werkruimte worden gehangen i.v.m. onder andere
besmettingsgevaar voedsel.Volgens de ARBO vervolgens mogen de blussers
weer niet te hoog i.v.m. een te zware belasting van de rug.