Den Haag, 4 januari 2001

Op 16 januari is het twee jaar geleden dat tientallen burgers in het Kosovaarse dorp Racak werden vermoord. Het vormde een van de belangrijkste opmaten tot de Kosovo-oorlog. Het forensisch rapport dat uitsluitsel zou moeten geven over de toedracht van de moord op deze burgers is echter nog steeds niet openbaar. SP fractievoorzitter Jan Marijnissen wil nu duidelijkheid over wat zich in Racak heeft afgespeeld en vraagt om openbaarmaking van het rapport.

Marijnissen: 'Zowel de toedracht van het bloedbad zelf als het forensisch onderzoek dat op de slachtoffers is verricht, is in nevelen gehuld. KVM leider Walker wees al na enkele uren het Joegoslavische leger aan als de schuldige en dat heeft een cruciale rol gespeeld in de verdere aanloop naar de oorlog. Rob de Wijk noemde Racak destijds de 'trigger' die de oorlog in gang zette. Toch zijn er nog erg veel vragen en twijfels. Het rapport van het Finse forensische team zou hier licht op kunnen werpen, maar dan moeten we het wel kunnen lezen'.

In Nederland, maar ook andere landen van Europa, is verschillende keren gevraagd om inzage in alle documenten met betrekking tot Racak, maar tot op de dag van vandaag moeten we het stellen met een enkel persbericht. Marijnissen vraagt zich af wat er zo geheimzinnig kan zijn aan het forensisch rapport en stelde de volgende vragen aan de minister van buitenlandse zaken.


1. Herinnert u zich mijn schriftelijke vragen over de dood van burgers in Racak en uw antwoord daarop? (ingezonden 10 april 2000, antwoord 9 mei 2000)

2. Is het volledige rapport van het Finse forensische team op 21 juni 2000 overhandigd aan de Algemene Raad en het Joegoslavië-tribunaal ICTY?
3. Wat is het uiteindelijke precieze aantal slachtoffers en wat was de toedracht van hun dood?

4. Heeft u een exemplaar van dit rapport ontvangen?
5. Is het rapport openbaar? Zo nee, waarom niet, wie heeft hiertoe besloten en bent u bereid te pleiten voor openbaarmaking van dit rapport? Zo ja, bent u bereid hiervan een exemplaar aan de Kamer te doen toekomen?
6. Is het Joegoslavië-tribunaal inmiddels begonnen met het strafrechtelijk onderzoek?

Meer informatie:Jan Marijnissen 070-3183044, 0412-633528, 06-51212339
Johan van den Hout 070-3183820, 013-5440293