Gemeente Etten-Leur

Start bouw parkeergarage vertraagd.

De start van de bouw van de parkeergarage zal vertraging gaan oplopen. Volgens de projectplanning was het de bedoeling om op woensdag 17 januari aanstaande te starten met het aanbrengen van de damwanden. Tussen gemeente en bouwcombinatie bestaat echter geen overeenstemming over het definitieve ontwerp van de parkeergarage. De bouwcombinatie heeft een definitief ontwerp voor de parkeergarage ingediend met een kolomstramien (= de afstand tussen de kolommen) van 8 m. bij 7,5 m. Dit ontwerp heeft de goedkeuring van de gemeente niet gekregen. Naar de mening van de gemeente voldoet het ingediende ontwerp niet aan de ontwerpuitgangspunten van het destijds geselecteerde winnende plan, waarbij de bouwcombinatie een kolomstramien van 16 m. bij 7,5 m. presenteerde. De gemeente heeft in haar projectbestek de wens uitgesproken voor kolomvrije parkeerplaatsen. Bij de aanbesteding heeft de Combinatie hierop ingespeeld door een planontwerp in te dienen met een kolomoverspanning van 16 m., waardoor er inderdaad kolomvrije parkeerplaatsen ontstonden. In het ingediende definitieve ontwerp werd echter een kolomstramien toegepast van 8 m. bij 7,5 m., waardoor er tweemaal zoveel kolommen worden gebouwd en tussen de parkeerplaatsen terecht komen.

De bouwcombinatie heeft tevens een financiële claim van 3 tot 6 miljoen gulden ingediend voor een aanvullende paalfundering onder de parkeergarage. De Combinatie had bij het indienen van haar planpropositie als uitgangspunt aangenomen, dat de parkeergarage zonder paalfundering gerealiseerd zou kunnen worden. Thans is de Combinatie tot de conclusie gekomen, dat een paalfundering met palen van circa 20 m. lengte nodig is. De Combinatie vindt dat de meerkosten van deze fundering voor rekening van de gemeente komen. De gemeente is van mening dat gelet op de bepalingen van het bestek de funderingskosten voor rekening van de bouwcombinatie komen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bouwcombinatie opgeroepen om op zo kort mogelijke termijn op directieniveau de ontstane situatie te bespreken. Daarbij zullen ook suggesties van de zijde van de gemeente worden besproken hoe met een gewijzigde indeling het ontwerp van de parkeergarage wel goedgekeurd kan worden en tevens hoe zo snel mogelijk gestart kan worden met de bouw van de eerste fase van de parkeergarage. Zodra na het overleg meer duidelijkheid bestaat over de voortgang van de werkzaamheden wordt nadere informatie verstrekt.
De gemeente houdt vast aan de contractueel afgesproken planning voor de oplevering van de uitbreiding van het gemeentehuis en de parkeergarage. De gemeente hoopt dat het overleg snel tot oplossingen zal leiden. Hiertoe zal de gemeente ook zelf suggesties inbrengen. De huidige situatie in het centrumgebied blijft gehandhaafd tot de daadwerkelijke start van de bouwwerkzaamheden. Pas als de start van de bouwwerkzaamheden vast staat, zullen kort tevoren de vereiste sloopwerkzaamheden plaatsvinden, zoals het slopen van de tunnels en het verplaatsen van de fietsenstalling. De werkzaamheden aan de Parklaan met zijn rotondes gaan uiteraard gewoon door.