Politiebericht Friesland: Friesland 5-01-2001
Politieberichten van 4/1 (13.00 uur) t/m 5/1 (07.00 uur)

Oosterwolde: gewonde bij brand
Donderdag omstreeks 12.30 uur wilde een 48-jarige inwoner van Oosterwolde in zijn woning aan de Hooge Esch de vloer van de kamer lakken. Hij behandelde de vloer eerst met een brandbaar schoonmaakmiddel. De combinatie van uiterst brandbare gassen en een in de kamer staande brandende kachel zorgden voor een enorme steekvlam, die de man trof. De man kreeg ernstige brandwonden aan rug, arm en benen en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De kamer liep brand- en rookschade op. De brandweer, die ter plaatse kwam, hoefde niet handelend op te treden.

Sneek: aanrijding met licht gewonde
Donderdag omstreeks 11.15 uur reed een 19-jarige inwoner van Sneek als bestuurder van een bromfiets over de Gysbert Japiksstraat in de richting van de kruising met de Kerkhofslaan. Op de kruising verleende hij geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 46-jarige inwoner van Bakhuizen, die over de Kerkshofslaan deze kruising naderde. De bromfietsbestuurder werd gewond aan het rechterbeen en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: diefstal uit winkel
Donderdag tussen 14.00 en 14.30 uur werden in een onbewaakt ogenblik uit een vitrinekast van een winkel aan de Widumerdyk twee radio/cd-wisselaarsets en een radardetector weggenomen. Het schadebedrag bedraagt ongeveer f 3500.-. Een 21-jarige inwoner van Sneek heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak auto
Donderdag tussen 07.00 en 15.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Moleneind. Het raam aan de bestuurderszijde werd ingeslagen. Uit de auto werd een radardetector weggenomen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Gorredijk, heeft aangifte gedaan.

Kollum; winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 15.30 uur werd bij de Aldi aan de Willem Loreweg een winkeldiefstal gepleegd. Een 47-jarige inwoner van Kollum had twee pakjes roomboter in zijn sokken gestopt. Toen hij de winkel verliet werd hij door het personeel aangehouden. Namens de Aldi deed een 35-jarige inwoner van Broeksterwoude aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Daar het de tweede keer in korte tijd betrof, dat de verdachte werd gepakt voor winkeldiefstal, kreeg hij nu via Kort-OM een boete aangeboden van f 550.-

Witmarsum: snelle rijder
Donderdag omstreeks 14.40 uur werd op de Rijksweg A 7 onder Witmarsum een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Poeldijk, reed met een snelheid van 171 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Harlingen: hennepplantage
Donderdag omstreeks 15.00 uur werd in een afgesloten gedeelte van een loods aan de Oude Trekweg een hennepplantage aangetroffen. Het afgesloten gedeelte van de loods, waarin de hennepplantage werd aangetroffen, was onderverhuurd. De hennepplantage was professioneel opgezet en ingericht en bestond uit ongeveer 1100 planten in diverse stadia van ontwikkeling. De planten met toebehoren (zoals pompen, ventilatiemateriaal en derg.) werd in beslag genomen. De planten zijn direct vernietigd. Wie de loods heeft gehuurd en wie eigenaar was van de hennepplantage wordt nog onderzocht. Op dit moment zijn in deze zaak nog geen aanhoudingen verricht.

Leeuwarden: diefstal fiets
Donderdag omstreeks 18.30 uur zag een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden, dat bij Blokker aan de Schrans een fiets werd gestolen door een jongeman. Zij sprak deze man aan, waarop deze de fiets liet staan en er vandoor ging. De fiets was eigendom van een 49-jarige inwoonster van Leeuwarden, die even later ter plaatse kwam en haar fiets weer in ontvangst heeft genomen. Toen de politie daar stond te praten met de getuige kwam een man uit een woning, die door de getuige werd aangewezen als zijnde een maat van de man die zojuist de fiets had gestolen. Deze man, een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, verklaarde dat zijn maat zojuist de fiets had weggenomen. Hij wilde de naam van zijn vriend niet zeggen. Toen een kijkje werd genomen in de woning van de man werden daar drie fietsen aangetroffen, die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. Ook werden kapotte fietssloten aangetroffen. De man werd hierop als verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. In de loop van vandaag wordt het onderzoek voortgezet.

Leeuwarden: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Eysmastate. Een raam aan de achterzijde werd geforceerd. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden 50 cd`s, 3 gouden ringen en een muntenverzameling weggenomen. De eigenaar, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal uit zwembad
Donderdag omstreeks 19.45 uur was een 36-jarige inwoner van Leeuwarden met zijn zoon gaan zwemmen in de `Blauwe Golf`. De man had zijn kleding en die van zijn zoon in twee kledingkastjes opgeborgen. De zoon had het sleuteltje van het kastje aan zijn arm bevestigd, doch is dit in het zwembad kwijtgeraakt. Toen vader en zoon bij de kledingkastjes kwamen, bleken beide kastjes te zijn leeggehaald. Alle kleding, alsmede de autopapieren en een GSM, was meegenomen.

Bakhuizen: inbraak kantine
Donderdag tussen 00.15 en 18.00 uur werd ingebroken in de kantine van de sportvereniging Bakhuizen aan de Johannes Nagelhoutlaan. Het slot van de toegangsdeur werd vernield. In de kantine werden twee kassa`s opengebroken. Het geld uit de fooienpot en een geldkistje met daarin ongeveer f 100.- werd meegenomen. Een 43-jarige inwoner van Bakhuizen heeft namens de sportvereniging aangifte gedaan.

Sint Nicolaasga: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 23.15 uur vond op de Tsjukemarwei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto is door nog onverklaarbare oorzaak van de weg geraakt en tegen een boom gereden. De bestuurder, 76-jarige inwoner van Rijs, zat bekneld in de auto en is door de brandweer uit de auto gehaald. De man is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. In het ziekenhuis is van de man een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272