Provincie Utrecht

Persbericht
05 januari 2001

Roma-familie betaalt Driebergen een ton terug

UTRECHT- De Roma-familie Nicolich betaalt de gemeente Driebergen een ton terug van het door hen ontvangen bedrag van f 170.000. De overheid zorgt voor definitieve huisvesting van de twee betrokken gezinnen in de regio Utrecht om een eind te maken aan de ongewenste situatie van rondzwerven en standplaatsen innemen op illegale lokaties in de provincie Utrecht.
Dat is -kort samengevat- de inhoud van het afsprakenkader dat namens de commissaris van de Koningin in Utrecht en de burgemeesters van Driebergen-Rijsenburg en Utrecht in oktober 2000 werd afgesproken met de familie Nicolich.

De commisaris van de Koningin in de provincie Utrecht mr B.Staal had eerder aan de heer W. Nicolich op zijn verzoek toegezegd geen mededelingen over de hoogte van het bedrag te doen op grond van privacy-overwegingen. Nu echter de rechter op verzoek van het Wegener Uitgeverij Midden-Nederland BV heeft beslist dat openbaarmaking op zijn plaats is, respecteert de CvdK deze uitspraak uiteraard.

Bij het maken van de afspraken met de familie Nicolich was aanvankelijk onduidelijk welk aandeel van het door Driebergen uitgekeerde bedrag (zes ton) bij de twee gezinnen terechtgekomen was. Uitgegaan is van het aantal paspoorten per gezin. Daarbij ging het voor de gezinnen van de heer W. Nicolich en zijn dochter M. Nardi om een bedrag van f 170.000.
De betrokken overheden eisten een substantieel van dit bedrag terug. De hoogte daarvan werd vastgesteld op f 100.000, waarvan f 40.000 onmiddellijk werd betaald; voor f 60.000 werd een terugbetalingsregeling afgesproken. Tegelijkertijd werd er moeite gedaan om de twee gezinnen aan passende woonruimte te helpen.

Begin december kreeg een van de gezinnen een woning toegewezen in Utrecht. Een tweede woning in dezelfde stad is in overleg met de heer W. Nicolich eerst aangeboden aan en geaccepteerd door een andere urgente woningzoekende binnen zijn familie. Er wordt nu verder gewerkt aan een oplossing op korte termijn voor het gezin van de heer Nicolich. Daarbij is een doorschuifvariant in beeld waarbij de gemeente Driebergen zich ontfermt over een urgente woningzoekende van een andere gemeente in de regio, zodat die andere gemeente woonruimte kan bieden aan de familie Nicolich.

De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht is in oktober vorig jaar ingegaan op de voorwaarde van de heer Nicolich om geen bedragen bekend te maken omdat zo een accoord was te bereiken. Daarbij stonden hem twee doelen voor ogen
* zo snel mogelijk een eind te maken aan het heen en weer trekken tussen verschillende gemeenten en

* duidelijk maken aan andere families dat alle betrokken gemeentebesturen een lijn trekken en dat er geen sprake meer kan zijn van zogenaamde vertrekpremies.

Na het tekenen van het afsprakenkader hebben zowel de familie Nicolich als een inmiddels gearriveerde andere familie hun illegale standplaatsen opgegeven.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marjolein Copier, woordvoerder cvdK rijkstaken, 030-2582460 of 06-20003533 of per e-mail: kabinet@provincie-utrecht.nl.

Terug