AMD EN ALLIANCE SEMICONDUCTOR SCHIKKEN PATENTENKWESTIE

Sunnyvale, Californië (Verenigde Staten), 5 januari 2001 - AMD en Alliance Semi­conductor Corporation hebben bekend gemaakt dat zij in de rechtszaak over een inbreuk op de patentrechten van AMD door Alliance tot een schikking besloten hebben. AMD spande de zaak aan in 1996 en beschuldigde Alliance ervan dat deze bij de productie van Flash-geheugens twee AMD-Flash-memory-patenten geschonden zou hebben.

Op grond van de nu overeengekomen schikking laten AMD en Alliance hun claims en tegenclaims vallen en Alliance zal AMD een schadevergoeding betalen. De hoogte van het schadevergoedings­bedrag is niet bekendgemaakt. AMD en Alliance zullen een licentie-overeenkomst sluiten met royaltybetalingen voor toekomstige verkopen van twee bestaande Flash-memory-producten. Tot de schikking behoort ook het gezamenlijk verzoek aan het districtsgerechtshof van San Jose uit te spreken dat de twee AMD-patenten geldig en afdwingbaar zijn en dat bepaalde Flashgeheugen-IC's van Alliance inbreuk hebben gemaakt op AMD's patenten.

Als vervolg op de schikking zullen AMD en Alliance spreken over mogelijke gezamenlijke projecten, die gebaseerd zijn op AMD's kennis van de Flash-memory-markt en Aliance's kennis van de SRAM-markt.

De twee betwiste patenten zijn United States Patents nr. 5,077,691 (betreffende AMD's wistechnologie met een negatieve poort, toegekend december 1991) en nr. 5,126,808 (betreffende AMD's sector-architectuur, toegekend juni 1992). Beide patenten zijn fundamenteel en het resultaat van AMD's innovaties in het beginstadium van de Flash-geheugentechnologie; ze gaan over kritische technologieën, die nodig zijn voor de vervaardiging van concurrerende producten op de hedendaagse markt.

AMD ziet de uitkomst van dit juridisch gevecht als een duidelijk erkenning van het intellectueel eigendomsrecht van AMD en zal zich ook in de toekomst sterk maken voor de bescherming ervan. Alliance Semiconductor ziet het als winst dat de jarenlange tegenstanders nu partners zijn geworden, die elkaars technologieën willen ondersteunen in alle drie belangrijke CMOS-geheugenproducten: SRAM, DRAM en Flash. De schikking zal, naar verwachting, weinig invloed hebben op Alliance Semiconductor's ontwikkelingsstrategie voor Flash memory-producten of op de financiële resultaten van de onderneming.

De technologie
Het '691-patent' van AMD behelst nieuwe schakelingen en methoden voor het wissen van Flash-geheugencellen, waardoor deze kunnen werken met slechts één (externe) voeding. Voorheen waren twee verschillende voedingsspanningen nodig op gescheiden pinnen van het Flash-memory-IC. Het '808-patent' van AMD betreft een Flash-memory-architectuur, die het mogelijk maakt de sectoren (of pagina's) in een Flash-chip te adresseren (dat is programmeren, lezen of wissen) zonder de andere sectoren te beïnvloeden.

AMD Flash-memory-IC's
De grootste producent van Flashgeheugens, Fujitsu AMD Semiconductor Ltd. (FASL), past AMD-technologie toe. AMD heeft zeer veel ervaring in de productie van IC's met verschillende dichtheden en voor uiteenlopende toepassingen. Eén van de meest succesvolle Flash-memory-lijnen is de SRW-reeks (Simultaneous Read-Write); ook de flashgeheugen voor ultra-lage spanning (1,8V) en burst- en page-mode-IC's behoren tot de beste op de markt De Flash-geheugens van AMD worden toegepast in de automobielindustrie, netwerk-en telecommunicatie-apparatuur, portable telefoons en mobiele terminals. AMD heeft het Know Good Die (KGD)-programma ontwikkeld en de gepatenteerde technologie voor het wissen via een negatieve poort. AMD verfijnde eveneens de standaard Fine-pitch Ball Grid Array (FBGA). Alle AMD flash-memory-chips worden gegarandeerd voor minimaal 1 miljoen schrijfcycli per sector en 20 jaar databehoud. Hiermee zijn ze de meest betrouwbare IC's voor niet-vluchtige geheugens, die momenteel aangeboden worden.

AMD
Advanced Micro Devices (AMD) levert over de gehele wereld geïntegreerde schakelingen voor personal computers, netwerk- en communicatie-apparatuur. De onderneming is gesticht in 1969 en heeft haar hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië (VS). In 1999 behaalde AMD een omzet van $2,9 miljard.

Alliance Corporation
Alliance Semiconductor Corporation is een van de belangrijkste leveranciers van hoog­waardige geheugen-chips en geheugen-intensieve logische schakelingen. Tot de producten van Alliance behoren IC's als Static Random Access Memory (SRAM), Dynamic Random Access Memory (DRAM), Flash-memory, embedded memory en logische schakel-IC's. Alliance ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt deze producten voor computers, netwerk- en telecommunicatie-apparatuur, alsook voor meet/regel-apparatuur en consumentenproducten. Alliance produceert zijn IC's via onafhankelijke joint venture-fabrikanten. De toegepaste CMOS-procestechnologie werkt met spoorbreedten van 0,25 micron. Alliance is gesticht in 1985. Meer informatie over de onderneming is te vinden op www.alsc.com .

AMD op Internet
Persberichten en andere informatie is te vinden op AMD's website: www.amd.com

AMD is een handelsmerk van Advanced Micro Devices, Inc.

Voor de redactie
PBA Benelux, Philip Bosz, tel: (+31) 70 3589378 of e-mail: Philip@berg-kleijn.nl

Voorbehoud
Toekomstverwachtingen waaraan in dit bericht wordt gerefereerd, zijn onder normaal voorbehoud van onverwachte gebeurtenissen of onvoorziene ontwikkelingen.

Heidi van Steekelenburg

Berg Kleijn Communicatie CV
Prins Mauritsplein 24
2582 ND Den Haag

tel: +31 (0)70 - 3512464
fax: +31 (0)70 - 3550060