Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 5-01-2001

Politiebericht Utrecht: district Rijn & Venen, 10.00 uur
Grote brand

ABCOUDE Donderdagmiddag omstreeks 16.00 uur ontstond brand in Tuincentrum Abcoude, gelegen aan de Amsterdamsestraatweg in Abcoude. Bij deze brand raakten zes personen licht gewond, vijf medewerkers en één omstander. Ze werden met ademhalingsproblemen vervoerd naar het ziekenhuis en konden na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

De brand brak omstreeks 16.00 uur uit in de opslagplaats van het tuincentrum. Een medewerker heeft gepoogd de brand te blussen maar de brand breidde zich razendsnel uit. Omdat hier mogelijk kunstmest was opgeslagen waardoor mogelijk schadelijke gassen konden ontstaan en omdat naast het pand een benzinetankstation aanwezig is, werd bijstand gevraagd. De brandweer van Abcoude werd geassisteerd door brandweerkorpsen uit de regio. Omdat de rook over een deel van Abcoude ging en richting het Academisch Medisch Centrum Amsterdam werden enkele woonwijken door de politie en brandweer geadviseerd ramen en deuren te sluiten. De bewoners van het appartementencomplex, gelegen aan de Broekzijdselaan, werden verzocht hun woning te verlaten omdat dit complex dicht bij de brand stond. De bewoners, ongeveer achttien personen, konden na twee uur weer naar hun woning terug. Door de brandweer zijn metingen verricht waaruit bleek dat er geen gevaarlijke stoffen zijn geconstateerd. De verbrande materialen waren in hoofdzaak diervoeders en tuinmeubilair.

Door een politiehelikopter, voorzien van een infraroodcamera, werden brandhaarden in het pand in beeld gebracht zodat de brandweer gericht kon blussen.
De dorpskern van Abcoude werd door de politie in zijn geheel afgesloten voor al het verkeer. Omstreeks 19.00 uur was de brand onder controle en rond 19.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

In totaal bestreden 120 brandweermensen uit de regio de brand en werden 40 politiemensen ingezet uit de politieregios Utrecht en Amsterdam Amstelland en het Korps Landelijke Politiediensten.

Door de brand raakte het pand zwaar beschadigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De technische recherche zal onderzoek verrichten naar de brand.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Abcoude via tel. 0294-280280.

Niets erin niets eruit

WOERDEN De politie controleerde bij het zwembad in Woerden of de autos die daar geparkeerd stonden afgesloten waren. Van de 26 autos stonden er vijf open. In elf andere voertuigen lag een buit in het zicht.

Geen grip op natte weg

WOERDEN Een nat wegdek zorgde ervoor dat een 47-jarige automobilist uit Houten tegen de auto voor hem reed. Het ongeluk gebeurde donderdagmiddag tegen half zes op de kruising Europaweg-Reinaldaweg. Toen het verkeerslicht op groen sprong trok de automobilist uit Houten op, maar de auto voor hem was niet zo snel. De man remde maar kon een aanrijding niet voorkomen. Een passagier van de achterste auto, een 49-jarige inwoner van Houten, is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.