Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Jeugdambassadeurs voor schone stad

Jongeren zullen meer betrokken worden bij het beheer van de stad. Ter voorkoming van vervuiling en vernieling zal Stadsbeheer 'jeugdambassadeurs' gaan inzetten. Via projecten worden jongeren bewust gemaakt van de waarde van een schone en hele stad.

Dit voorstel doet drs. J. Wortel, algemeen directeur van de dienst Stadsbeheer in zijn nieuwjaarstoespraak.

De jeugd heeft de toekomst. De buitenruimte is hun domein, hun speel- en voetbalplek, hun opgroei- en ontdekruimte. Vooralsnog voelen vele jongeren zich helaas niet verantwoordelijk voor bankjes, lantaarnpalen, afvalbakken en jong groen. Het resultaat is zichtbaar, vooral op zo'n looproute van tramhalte naar schoolplein: een lint van kauwgom, chipszakken, ijsverpakkingen en colablikjes. Dichter bij huis ligt de glijbaan eraf, is de bank beklad met graffity en staat een fiets met z'n wielen omhoog in de sloot.

Wortel geeft aan dat hij niet alle jongeren over één kam wil scheren. Vele jongeren zijn actief in de stad, bijvoorbeeld bij de Haagse Natuurverkenners, op de jaarlijkse strand- schoonmaakdag of bij Gulden Klinkeractiviteiten. Ook het zelf verzamelen van vuurwerk-afval gebeurt grotendeels door jongeren. Wortel is van mening dat de jeugd al op jonge leeftijd betrokken moet worden bij de stad. Niet als straf, maar om hen bewust te maken van de gevolgen van vervuiling en vernieling.

Via aantrekkelijke projecten kunnen jongeren op een leuke en leerzame manier ontdekken hoe het is om de stad te vegen, straatmeubilair te ontdoen van graffity of het groen te onderhouden. Daaraan kan een vorm van beloning of prijs worden verbonden.

Het idee om projecten te starten met jongeren past in het streven naar een grotere betrokkenheid van burgers bij de openbare ruimte. Al vaker is aangegeven dat de actieve medewerking van burgers nodig is om de stad 'schoon, heel en veilig' te krijgen.

Werken volgens beelden

Van Stadsbeheer mag een kwalitatief hoogstaand basisniveau van beheer en onderhoud worden verwacht. Met de ISO-certificering van Stadsbeheer zijn de werkprocessen geborgd. De stadsdelen en Parkeren beschikken over een kwaliteitshandvest waarin garanties worden gegeven voor de dienstverlening.

De volgende stap ligt in de verdere ontwikkeling van beeldbestekken. Niet langer vormen technische of cijfermatige normen de basis voor het onderhoudswerk. Steeds vaker worden beelden gebruikt als richtlijn. Voor het vegen wordt op vele plaatsen in de stad al gewerkt volgens beeldbestek. Vijf schoonheidsniveaus zijn hiertoe vastgelegd, waarbij niveau 'vijf' uitgaat van een brandschone straat ('Disney'-kwaliteit). Per straat of wijk worden afspraken gemaakt over het gewenste of noodzakelijke kwaliteitsniveau. Bij het groenonderhoud zal ook gewerkt gaan worden met beelden. Beeldbestekken zijn een hedendaags instrument om de kwaliteit van het beheer op een hoger niveau te brengen.

Kwaliteit

De kwaliteit van de openbare ruimte zal de komende tijd meer aandacht krijgen. De huidige eisen voor de inrichting van de openbare ruimte zijn gemaakt in een tijd dat de financiële positie van de gemeente minder rooskleurig was. Nu de tijden veranderen kunnen de kwaliteitseisen die gesteld worden aan zaken als bestrating, straatmeubilair, materiaal- gebruik, etc. verhoogd worden.

Ook de kwaliteit van de dienstverlening krijgt een nieuwe impuls met de vele mogelijkheden die de nieuwe technologie biedt. Stadsbeheer heeft zich inmiddels nadrukkelijk gepresenteerd op www.denhaag.nl. Op een aantal pagina's zelfs met de mogelijkheid tot aanvragen, interactie, discussie en reageren. De voorbereidingen voor het opzetten van een callcenter zijn in volle gang. Met dergelijke instrumenten kan Stadsbeheer de Haagse burger straks 24 uur bereikbaarheid garanderen.

last update: 5 januari 2001 ;pag.: 5462; auteur: 77 5 januari 2001
- pag. 5462 - 77