Nuffic

homepage.gif (781 bytes)

Canada: Nuffic focusland in 2001

Ieder jaar wordt er door Nuffic een land uitgekozen dat extra aandacht krijgt. Voor het jaar 2001 zal dat Canada zijn. Van 21 mei tot en met 24 mei zal Nuffic ook aanwezig zijn bij de World Education Market in Vancouver, Canada, een zeer omvangrijke internationale beurs over onderwijs en alles wat daar mee te maken heeft.

Waarom Canada?
Aanleiding voor de Nuffic om speciale aandacht aan Canada te besteden in 2001 zijn de vele overeenkomsten en gezamenlijke aandachtspunten op het gebied van internationaal hoger onderwijs, waaronder bijvoorbeeld de visie op internationalisering als middel om de student voor te bereiden op de global society, de werving van buitenlandse studenten en interculturele aspecten van onderwijs.

Aanknopingspunten
Canada vormt in veel opzichten een brug tussen Europa en de VS. Het heeft echter een veel Europeser georiënteerde geschiedenis en culturele achtergrond dan de grote buur. In het verleden zijn er veel Nederlanders naar Canada geëmigreerd. Door deze Nederlandse immigratie biedt Canada aanknopingspunten bovenop de uitstekende relaties die Nuffic al heeft.

Overeenkomsten
Als het gaat om intermediaire professionele organisaties op het werkterrein van Nuffic heeft Canada een met Nederland vergelijkbare positie. Nuffic heeft dan ook al jaren meer dan gemiddeld goede relaties met Canadese counterparts; of het nu gaat om ontwikkelingssamenwerking, internationalisering of diplomawaardering.
Ongeveer tegelijkertijd met Nederland is Canada actief de internationale markt op gegaan. Het land loopt voorop op het gebied van onderwijsinnovatie, bijvoorbeeld als bakermat van het PGO-model van de universiteit Maastricht. Verder heeft Canada veel te bieden aan ervaring met meertaligheid en interculturaliteit. Ook door de Nederlandse immigratie biedt het land aanknopingspunten. Als onderdeel van NAFTA is Canada één van de meer prominente actoren in het buitenlandbeleid van de Europese Commissie.

Seminar
Direct aansluitend aan de World Education Market zal in Vancouver op 25 mei een seminar georganiseerd worden door ACIE (Alberta Centre for International Education), BCCIE (British Columbia Centre for International Education) en Nuffic gezamenlijk. Het seminar heeft als titel 'Aspects of Canadian-Dutch Cooperation in Education'. Er zullen vijf sessies plaats vinden. De sessies van het seminar zullen onder andere gaan over veranderingen in hoger onderwijs, internationalisering in het aanbod en evaluatie van de kwaliteit van het onderwijs. Op dit moment zijn de voorbereidingen daarvoor al in volle gang. Het seminar is speciaal bedoeld om de banden op het gebied van internationaal onderwijs tussen Nederland en Canada nauwer aan te halen en deze landen wederzijds meer op de kaart te zetten als interessante partner voor samenwerking.


vragen en opmerkingen naar: nuffic@nuffic.nl | laatste wijziging: januari 2001 |