GroenLinks


-

SER-advies Raad van Commissarissen

5 januari 2001

GroenLinks en D66 delen de opvatting van de SER dat zowel aandeelhouders als werknemers meer invloed moeten krijgen op de benoeming van commissarissen bij grote ondernemingen. Zij gaan nu op korte termijn een initiatiefwet indienen.

De huidige benoemingswijze kent een gebrek aan legitimiteit en draagt niet bij tot een brede samenstelling van de raad van commissarissen.

De voorstellen van de SER in het ontwerpadvies over commissarissen bij grote ondernemingen zijn gebaseerd op belangrijke uitgangspunten: meer invloed voor aandeelhouders, maar ook het verankeren van de zeggenschap van werknemers in de grote onderneming door de ondernemingsraad invloed te geven op de samenstelling van de raad van commissarissen. Dit waren ook de uitgangspunten voor GroenLinks en D66 in het eerder gepresenteerde voorontwerp van de initiatiefwet inzake Benoeming van Commissarissen bij grote ondernemingen.

GroenLinks en D66 zullen de voorstellen van de SER betrekken bij de verdere voorbereiding van de initiatiefwet die nu op korte termijn bij de Tweede Kamer zal kunnen worden ingediend.

Paul Rosenmöller (GroenLinks)

Arthie Schimmel (D66)


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl