Gemeente Gent

A r t i ( e ) s i t i n h e t S . M . A . K .

Vanaf 7 januari 2001 kunnen gezinnen met jonge kinderen zich elke
zondag naar hartelust uitleven in het S.M.A.K. Voor de kinderen is er ARTI(e)SIT, voor de begeleider(s) een rondleiding met gids.

Een museum bezoeken is voor ouders vaak een hele onderneming. Kinderen vinden musea maar saai en het vergt veel energie van ouders om hun kinderen te boeien voor kunst. Het S.M.A.K. wil een museumbezoek voor deze ouders en hun kinderen verlichten en stelt daarom het project ARTI(e)SIT voor. Een project dat kinderen, jongeren en volwassenen vertrouwd wil maken met hedendaagse kunst. Terwijl de ouders en de jongeren (vanaf 12 jaar) genieten van een (aangepaste) rondleiding met gids, kunnen de kinderen (onder 12 jaar) zich uitleven in een workshop en vertrouwd raken met de setting museum.

Elke zondag tussen 15 en 17 uur kunnen ouders hun kinderen toevertrouwen aan de begeleiders van de workshop. De kinderen krijgen dan eerst een korte rondleiding in het museum. Daarna wordt er gewerkt rond één of meerdere kunstwerken, die in het museum tentoongesteld staan.

Elke eerste zondag van de maand zal een hedendaags kunstenaar ARTI(e)SIT mee begeleiden. De workshop staat dan in het teken van deze kunstenaar en zijn kunstwerken. Dit betekent onder meer dat de kinderen met dezelfde materialen kunnen werken waarmee de kunstenaar zijn werken creëert. Voor de eerste zondag van januari zegde Peter De Cupere zijn medewerking al toe, verder nog Ronny Delrue (4/02/01) en Avery Pressman.

Peter De Cupere werkt vooral rond geuren. Geuren fascineren hem omdat ze in het geheugen blijven hangen en beelden, herinneringen en verhalen vasthouden. Voor de tentoonstelling Over the Edges in Gent maakte hij een beeldje van urinoirblokjes dat hij in een nis plaatste. Blootgesteld aan weer en wind losten de wc-blokjes op en verdween het beeldje. Het werk van Peter De Cupere is veranderlijk en vergankelijk, maar geuren zijn dat ook.

Praktisch

Elke week kunnen kinderen, jongeren en volwassenen zich inschrijven voor ARTI(e)SIT in het SMAK. Door dit project krijgen individuele bezoekers de mogelijkheid om tegen een democratische prijs (kinderen 150 frank, jongeren en ouders 250 frank) het museum te bezoeken. Hoewel het gezin centraal staat, wil dit project zeker niet discriminerend werken ten aanzien van andere geïnteresseerden (buiten gezinsverband). Ook alleenstaanden, koppels zonder kinderen, jongeren en kinderen zonder hun ouders, zijn altijd welkom.

Informatie

Educatieve Dienst, S.M.A.K., Citaldelpark, 9000 Gent, tel. (09)240 76 64,

fax (09)221 71 09, e-mail museum.smak(gent.be