Gemeente Utrecht

Mee-vertellen met Thé Tjong-Khing

"Kleine Sofie en Lange Wapper" Els Pelgrom & The Tjong-Khing Tot en met 18 januari is er de tentoonstelling van illustrator Thé Tjong-Khing te zien op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek.

Thé Tjong-Khing is geen onbekende in illustratorland. In 1933 geboren in Indonesia kwam hij in 1956 naar Nederland en maakte zijn start bij Marten Toonder studio's. Omstreeks 1970 is hij begonnen met kinderboekillustraties en alras volgde prijzen en gouden penselen.

De illustrator aan het woord: "het leuke aan illustreren vind ik dat ik mee mag vertellen aan het verhaal; natuurlijk moet dan alles 'kloppen' met wat de schrijver schrijft. Het licht van de schemerlamp geeft een gelig schijnsel, de hond is wit met een zwarte vlek op z'n rug, de kast staat rechts etc. En als ik dan weet welke scene ik wil illustreren, begin ik te schetsen: de kast rechts, het hondje wit... etc. Als het af is is het niet meer dan een droge registratie: er moet leven in en in dat proces kan er van alles mis gaan want het kan bijv. zijn dat de compositie met de kast aan de linkerkant veel beter is of dat een bruine hond meer past bij de groene stoel; zo sluipen er allerlei fouten in de illustraties. Alles moet dus opnieuw."

Een greep uit het werk van Thé Tjong-Khing, met 'goede' en 'foute' illustraties is te zien tijdens openingsuren van de bibliotheek. voor inlichtingen: M.Hovens 030-2861878 Thé Tjong-Khing

laatste update: 4 januari 2001