RAI VERENIGING

In 2000 zijn 597.623 nieuwe personenauto's verkocht

In 2000 zijn in totaal 597.623 nieuwe personenauto's verkocht. Daarmee stabiliseert de markt zich op een vergelijkbaar hoog niveau als in het absolute recordjaar 1999. In dat jaar werden 611.487 auto's op kenteken gezet. Deze cijfers maakte drs. Huub van de Coolwijk, voorzitter van de afdeling Auto's van de RAI Vereniging vandaag bekend tijdens de persconferentie van de AutoRAI 2001.

Van de Coolwijk stond in zijn inleiding ook stil bij de rol van het internet in het verkoopproces: ''De particuliere koper koopt de nieuwe auto niet via het internet. En ook in de toekomst zal dit niet het geval zijn.' Volgens Van de Coolwijk zal de koper van een nieuwe auto het internet vooral gebruiken als snel informatiemedium. Maar het daadwerkelijke kopen vindt plaats bij de dealer. Het internet is wel geschikt om tweedehands auto's te kopen, aldus Van de Coolwijk, en ook in de business-to-business markt is kopen via het internet een optie.

In zijn inleiding stond Van de Coolwijk ook stil bij de inmiddels veel besproken kilometerheffing. 'Van de RAI mag u verwachten dat we niet zo maar iets roepen. En daarom hebben wij besloten om eerst serieus alle aspecten van het fenomeen kilometerheffing te bezien, voordat we er iets over zullen zeggen.' Op zich staat de RAI Vereniging niet afwijzend tegenover de kilometerheffing.

Van de Coolwijk tekende bij het hele verhaal van kilometerheffing wel aan, dat het verschijnsel van het betalen-naar-gebruik in Nederland voor automobilisten al vele jaren bestaat. 'In 2001 mag de schatkist een bedrag van zo'n 30 miljard gulden tegemoet zien. En daarmee betaalt de automobilist royaal voor zijn gebruik.' Daarnaast constateert Van de Coolwijk dat wat hem betreft de grens van genoeg-is-genoeg wel is bereikt.

Tevens stond Van de Coolwijk stil bij de emotionele waarde die de auto voor mensen representeert. 'Wat beleidsmakers niet schijnen te willen begrijpen is dat een auto past in de lifestyle van mensen. Rationele afwegingen spelen daarbij veel minder een rol.' Hij wees daarbij op de sterk gestegen benzineprijzen: 'die hebben niet geleid tot minder autokilometers.'

De AutoRAI 2001 start op 8 februari en loopt door tot en met 18 februari. En wordt, zoals altijd, gehouden in de Amsterdam RAI.

Op de internetsite van de afdeling Auto's van de RAI Vereniging kunt u aanvullende informatie vinden. Het adres luidt www.autorai.nl

Einde bericht