zoeken in projecten

____________________ zoek
startpagina

wie is Axis

projecten

netwerk

opinie

agenda

bibliotheek

kennisbank

zoeken

Technomonitor 2000

Het rapport Technomonitor 2000 is zojuist verschenen. Deze publicatie van het ITS Nijmegen biedt inzicht in de aansluiting tussen het technische onderwijs en de arbeidsmarkt voor technici in Nederland. Het rapport doet verslag van een onderzoek waarin cijfermateriaal uit verschillende bronnen bijeengebracht is. Opdracht voor dit onderzoek werd gegeven door Arbeidsvoorziening Nederland en Stichting Axis, nationaal platform voor natuur en techniek in onderwijs en arbeidsmarkt. Technomonitor zal in het vervolg vaker uitgebracht worden om de trends in de technische onderwijs- en arbeidsmarktwereld bij te houden.

Technische kennis en vaardigheden zijn van groot belang om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven in de snel veranderende internationale samenleving te behouden. Daarom is het zaak voldoende jonge mensen in een technische richting op te leiden. Bij het bekijken van het overzicht van de resultaten van Technomonitor 2000, blijkt dat niet alleen de dalende belangstelling voor technische opleidingen een knelpunt is. Technisch opgeleiden keren (te) vaak techniek de rug toe. Al tijdens de opleiding zelf is de uitstroom vanuit technische opleidingen naar een andere richting groter dan omgekeerd. Eenmaal op de arbeidsmarkt kiezen vrij veel technisch opgeleiden op enig moment in hun loopbaan voor een niet-technische voortgang van hun carrière. Het behouden van technisch opgeleiden voor de techniek is daarom een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. Maar ook blijkt uit gegevens dat jongeren niet genoeg op de hoogte zijn van het feit dat je met techniek alle kanten op kunt. Hieraan zou in de studievoorlichting dus ook meer aandacht aan moeten worden besteed .

Voor Technomonitor 2000 heeft het ITS Nijmegen cijfermateriaal verzameld, waarmee een overzicht verkregen is van de stand van zaken op het gebied van techniek en kunnen verbanden worden gelegd. Hierdoor worden niet alleen de knelpunten zichtbaar, maar maakt het ook de mogelijkheden tot actie duidelijk.

Technomonitor 2000 bestaat uit een rapport en een tabellenboek. Het tabellenboek bevat uitgebreid achtergrondmateriaal bij het rapport. Beide boekjes zijn onafhankelijk van elkaar te te bestellen voor 15 gulden per stuk (incl. btw en excl. 5 gulden verzendkosten) bij Stichting Axis, telefoon (015) 219 14 61 of e-mail info@platform-axis.nl.
Axis Home
Terug

envelop.jpg (5699 bytes) Copyright 1998-2000 Axis, All Rights Reserved.
Meer informatie info@platform-axis.nl