Politiekeurmerk Veilig Wonen®-prijzen

Op woensdag 20 december 2000 reikte drs. B. van Baarle, korpschef van politieregio Limburg-Noord en portefeuillehouder Woningcriminaliteit, de drie Politiekeurmerk Veilig Wonen®-prijzen uit. De beste keurmerkman, de beste keurmerkwijk en het meest innovatieve product ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door beeldend kunstenaar Frans Roymans. In de prijzen vallen:

* Pieter Knaapen, directeur van PKVW-bedrijf Oscare in Son,
* het project Nijefenne in Sint Annaparochie en
* het Vis//Vast garagekanteldeurslot met SKG®* van Dulimex bv in Leersum.

Andere genomineerden voor de beste keurmerkman waren: R. van der Looy van Bouwvereniging Woningbelang in Valkenswaard en J.A.N. van Oosterhout van politieregio Limburg-Zuid in Sittard. Genomineerd voor de beste keurmerkwijk waren ook Mare di Luce in Zeewolde en De Driehoek in Rotterdam. Voor het meest innovatieve product kwamen ook het Padvinder-armatuur van Industria Technische Verlichting BV in Rotterdam en de BKS automatische nachtschoot uitwerper van G-U Nederland in Eindhoven in aanmerking.

Een jury, samengesteld vertegenwoordigers van Aedes vereniging van woningcorporaties, gemeente Borger-Odoorn, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het Nederlands Politie Instituut, de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging Bouwers, bijgestaan door de commissie Nominatie, beoordeelde de inzendingen.

Beste keurmerkman
De jury concludeert dat Pieter Knaapen, directeur van PKVW-bedrijf Oscare in Son, de beste keurmerkman moest worden. Zijn activiteiten tonen aan dat hij zeer betrokken is bij het keurmerk. Zo hebben al zijn voormannen de opleiding preventieadviseur van het keurmerk gevolgd. Knaapen streeft al jaren naar veiliger woningen en wijken samen met woningcorporaties, gemeenten en politie.

Beste keurmerkwijk
Het project Nijefenne te Sint Annaparochie in Friesland krijgt van de jury de prijs voor beste keurmerkwijk. Op 23 juli 1999 werd deze wijk de eerste keurmerkwijk bestaande bouw in Nederland. De wijk, die een leegstand kende van meer dan 30%, werd helemaal opgeknapt volgens de eisen van het keurmerk. Woningstichting Noord-West-Friesland nam daarbij het voortouw. Het Innesteam, een arbeidsproject voor langdurig werklozen, bracht goedgekeurd hang- en sluitwerk aan.

Meest innovatieve product
Als meest innovatieve product koos de jury voor het Vis//Vast garagekanteldeurslot met SKG®* van Dulimex bv. Gebruiksgemak staat bij dit slot voorop. Het slot is met één sleutel te openen en het past op elke garagedeur. Het slot wordt geleverd met een veiligheidsrozet, een twee-sterren veiligheidscilinder en een handleiding.

De drie prijzen werden uitgereikt in het Congrescentrum De Reehorst te Ede tijdens het keurmerkcongres. Daar kwamen ruim 500 geïnteresseerden in het keurmerk bij elkaar; niet alleen politie en het ministerie van BZK, maar ook gemeenten, woningcorporaties, (beveiligings)bedrijven en anderen die aan de slag zijn of willen met het keurmerk. Zij bespraken de plannen voor de komende jaren.

Den Haag. 21 december 2000