Gemeente Vlieland


Structuurvisie


-handhaving WRO bij gemeente Vlieland in orde (05-01-01)

- wegafsluitingen (03-01-01)


terug

Gemeente Vlieland heeft de handhaving van de Wet op de Ruimtelijke ordening goed voor elkaar.

In het najaar heeft de Inspectie van de Ruimtelijke Ordening Noord een onderzoek ingesteld naar de toepassing door de gemeente Vlieland van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de op deze wet gebaseerde regelingen. Het onderzoek vond plaats binnen het kader van het permanente toezicht op de gemeenten. Daarvoor worden jaarlijks rond 10% van de gemeenten in het Noorden aan een onderzoek onderworpen.

De gemeente beschikt over 17 bestemmingsplannen waarvan de helft ( 9) op grond van de termijnen die in de Wet op de Ruimtelijke Ordening zijn bepaald moet worden herzien of met vrijstelling van Gedeputeerde Staten langer mee kunnen. Voor het buitengebied is een heel oud bestemmingsplan van kracht. Dit plan is op grond van de wet al lang aan herziening toe maar geeft voornamelijk een natuurbestemming en een bestemming voor defensiedoeleinden. De gemeente is bezig met een intensieve inhaaloperatie om de verouderde en zeer verouderde plannen bij de tijd te brengen.

De toetsing van bouwaanvragen aan het gemeentelijke bestemmingsplan vindt consequent en voorbeeldig plaats. Op dit punt is het gemeentebestuur gecomplimenteerd. In de gevallen dat het gemeentebestuur is afgeweken van het bestemmingsplan is soms ten onrechte het college van GS gepasseerd. Het ging daarbij om verschillende vergunningaanvragen voor de bouw van woningen in het bestemmingsplan Oost- Vlieland. Achteraf zijn de vergunningen gelegaliseerd en zijn van de zijde van rijk en provincie geen zwaarwegende opmerkingen gemaakt over de inhoud van het plan. Voor het overige ging het om ondergeschikte afwijkingen van het bestemmingsplan die van lokale aard waren. Na de herziening van de Wet op de Ruimtelijke ordening per 3 april j.l. kunnen dergelijke gevallen nu door het gemeentebestuur zelfstandig worden afgedaan.

Voor de zgn. binnenplanse vrijstelling is gebleken dat het gemeentebestuur werkt overeenkomstig de wettelijke eisen. Uit de stukken blijkt uitdrukkelijk dat de nadere afweging heeft plaatsgevonden en dat gelet op de resultaten ervan de vergunning kon worden afgegeven.

De handhaving van de bestemmingen en het gebruik van de bestemmingen gebeurt zoals de wetgever dat heeft gewenst, zo is geconstateerd. De gemeente behoort op dit gebied tot de voorlopers in het noorden en is gecomplimenteerd voor de serieuze en structurele aandacht die aan dit beleidsveld wordt gegeven

Het gemeentebestuur heeft toegezegd om over een jaar aan de inspectie te rapporteren over de vorderingen op het gebied van de actualisering van de bestemmingsplannen.