Wet verplichte deelneming beroepspensioenregeling

22 december 2000

De beroepsorganisaties hebben in hun verzet tegen dit kabinetsbesluit de handen ineengeslagen en hebben op vrijdag 10 november in Nieuwspoort een persconferentie gegeven en per koerier een brief laten bezorgen bij staatssecretaris Hoogervorst. In de brief en tijdens de persconferentie is duidelijk verwoord dat de beroepsorganisaties het niet eens zijn met het besluit tot afschaffing van de wet en evenmin met het alternatief: handhaving van de wet doch met een aantal aanvullende eisen met name op het gebied van de solidariteit.

Aangegeven is:

-dat het besluit haaks staat op het beleid van het kabinet tot voor kort

-dat de huidige regeling aan alle Europese eisen voldoet
-dat de direct betrokkenen op geen enkele wijze van tevoren zijn gekend in de besluitvorming (à la het poldermodel)
-dat er geen SER-advies is

-dat de solidariteitseisen, die meer passen bij een bedrijfs(tak)pensioenfonds niet rechtvaardig in te vullen zijn in de constellatie van een beroepspensioenfonds. Vooral de doorsneepremie gecombineerd met een gelijke uitkering ongeacht geslacht leidt tot een actuarieel nagenoeg onuitvoerbare situatie met grote inkomensoverdrachten van mannen naar vrouwen. Bovendien betreft het steeds een momentopname van het aantal mannen en vrouwen. Verschuivingen in de onderlinge aandelen geven even zoveel premie- respectievelijk rechtenverschuivingen. Wanneer een pensioenfonds juist een stabiele factor in toekomstig inkomen moet zijn, treedt hier dus een ongecontroleerde wijziging in premie/rechten op. Met andere woorden: het paard achter de wagen spannen.

-dat eenzelfde voorziening als nu op grond van de wet mogelijk is, aanzienlijk duurder zal worden voor de vrij beroepsbeoefenaren. Dit leidt tot een doorberekening in de prijs voor diensten met als gevolg dat de overheid eigenlijk een rekening bij de burger deponeert. Uiteraard is aangegeven dat de vrij beroepsbeoefenaren dit niet willen.



© copyright ORDE 2001 home . index . email/adres . Artsennet