Ministerie van Defensie





Defensie voert nieuwe huisstijl in

05-01-2001

Defensie krijgt een nieuw uiterlijk. Een nieuw beeldmerk en een huisstijl voor de krijgsmachtdelen en het Haagse deel van de organisatie moeten de herkenbaarheid van de Defensieorganisatie als geheel vergroten.

Minister Frank de Grave ontvangt op woensdag 10 januari het eerste exemplaar van de eerste editie van de Defensiekrant van 2001 waarin het beeldmerk en de huisstijl zijn verwerkt. Totale kosten van het project bij Defensie, het op één na laatste departement dat overgaat tot invoering van een huisstijl, bedragen bijna vijf miljoen gulden. De verwachting is dat de huisstijl voor Defensie, dat thans nog ruim negenhonderd verschillende formulieren in omloop heeft, op termijn structurele besparingen zal opleveren.

Het nieuwe uiterlijk van Defensie zal in eerste instantie te zien zijn op voorlichtings- en wervingsmateriaal en andere externe uitingen zoals die worden gebruikt door het Haagse deel van de organisatie en de hoofdvestigingen van krijgsmachtdelen. De huisstijl zal in de periode 2001/2002 successievelijk verder worden ingevoerd in een mede door de krijgsmachtdelen te bepalen tempo. De emblemen van de Koninklijke marine, land-, luchtmacht en marechaussee worden gerestyled en op elkaar afgestemd.

De vier losse pijlen in het nieuwe symbool staan voor onderdelen van de Defensie-organisatie: de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee die gezamenlijk bijdragen aan één doel. Die gezamenlijkheid en dat ene doel komen vervolgens tot uiting in de bovenste pijl, waarvan de kleur blauw refereert aan het begrip vrede.

Invoering van de huisstijl is één van de maatregelen die minister De Grave sinds 1998 heeft genomen om de in- en externe communicatie van Defensie verder te verbeteren. In het kader van dit zogeheten Veranderingsproces werd onder meer het belangrijkste bestuurlijke adviescollege van Defensie (het Politiek Beraad) verbreed en verdiept door de aanwezigheid van de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen; tevens werden zogeheten toprapportages in het leven geroepen waardoor beleidsontwikkelingen in de organisatie beter kunnen worden gevolgd en bestuurd. Ook de rol van de militaire ombudsman, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, werd in het kader van het Veranderingsproces geaccentueerd.