GGD-en gaan Kaapverdianen tot 30 jaar oproepen voor inenting tegen polio
Het gaat hier om een preventieve maatregel. De aanleiding voor deze maatregel is dat de laatste maanden op de eilanden van Kaapverdië 40 gevallen van polio zijn vastgesteld.
De Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam, bestaande uit zon 14.000 personen, onderhoudt intensieve contacten met inwoners van Kaapverdië. In Nederland zijn geen ziektegevallen van polio gemeld.

De inschatting is dat de meeste Kaapverdianen in Rotterdam tegen polio zijn ingeënt.
Om iedereen zo optimaal mogelijk te beschermen heeft het ministerie van VWS besloten om alle mensen van Kaapverdiaanse afkomst jonger dan 30 jaar op te roepen om zich te laten inenten tegen polio als dit in het verleden niet is gebeurd. Ook als men het niet zeker weet is het raadzaam om langs te komen voor een vaccinatie. Boven de 30 jaar is men beschermd tegen polio.

Polio wordt veroorzaakt door een besmetting met het poliovirus. Dit virus veroorzaakt na besmetting meestal een maag-darminfectie met griepachtige verschijnselen. Vaak heeft degene die besmet is helemaal geen klachten. In zeldzame gevallen (1 op 100 a 200) kunnen als complicatie verlammingsverschijnselen optreden. Het gaat dan meestal om verlammingen van armen en benen.

Voor meer informatie of vragen over deze inentingsactie heeft de GGD Rotterdam een speciaal informatienummer geopend. Het telefoonnummer is: 0800 0994499.
Mensen die van plan zijn af te reizen naar Kaapverdië en die niet zijn ingeënt tegen polio of dit niet zeker weten, wordt geadviseerd contact op te nemen met het Medisch Centrum Buitenland van de GGD Rotterdam, telefoon: 010 - 4339899.
Auteur: Ondine Gort, GGD, afdeling communicatie