Rijksuniversiteit Groningen

Aanzet tot nieuwe antidepressiva met minder bijwerkingen

Drs. Marguérite Mensonides-Harsema ontwikkelde nieuwe chemische stoffen die in de toekomst verder kunnen worden ontwikkeld als (deel van) een nieuw antidepressivum. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat bij mensen die aan depressies lijden, de hoeveelheid serotonine verlaagd is. Moderne antidepressiva, zoals Prozac® remmen de heropname van serotonine door de zogeheten serotonerge neuronen in de hersenen. Maar het probleem is dat de geneesmiddelen pas na enkele weken werken en dan ook nog niet bij elke patiënt. En vrijwel alle antidepressiva hebben zeer vervelende bijwerkingen. De grootste uitdaging op dit moment is het vinden van nieuwe geneesmiddelen die direct werkzaam zijn. Marguérite Mensonides bestudeerde nieuwe analogen van drie bekende serotonine antagonisten, en ontwikkelde een nieuwe stof: 6-methoxymianserine, die een opvallende gelijkenis vertoont met de twee klassieke antidepressiva Tolvon® (mianserine) en Remeron® (mirtazapine). 6-Methoxymianserine verhoogt zowel de afgifte van serotonine als noradrenaline in de hersenen. De promovendus concludeert dat deze stof zou kunnen dienen als een nieuw antidepressivum met minder bijwerkingen. /IMK

Marguérite Mensonides-Harsema (Harlingen, 1968) studeerde farmacie aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep Farmacochemie en als onderdeel van de onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Centre for Drug Exploration). Het onderzoeksproject was een samenwerkingsverband met het farmaceutische bedrijf Merck KGaA in Darmstadt, Duitsland. Momenteel is de promovenda research scientist op de afdeling Discovery van AstraZeneca in Lund (Zweden).

Datum en tijd

vrijdag 5 januari 2001, 16.00 uur

Promovenda

mw. drs. M.M. Mensonides-Harsema, tel. +46 46 33 6000, fax +46 46 33 6666, e-mail marguerite.mensonides@astrazeneca.com (werk)

Proefschrift

The medicinal chemistry of arylpiperazines with potential antidepressant efficacy

Promotor

prof.dr. H.V. Wikström

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie