5 JANUARI 2001
Nieuwe vaarkaarten bij praktijkexamens KOFS

De examencommissie Schipper van het KOFS, het Koninklijk Onderwijs Fonds voor de Scheepvaart, heeft nieuwe vaarkaarten samengesteld. De nieuwe vaarkaarten, samengesteld op basis van het bronmateriaal van de Meetkundige Dienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, bieden met ingang van het nieuwe jaar goede praktijksituaties aan de kandidaten van de mondelinge examens Navigatie.

Nieuwe moderne vaarkaarten waren één van de thema's van innovatieproject van de examencommissie Schipper. Duidelijk was dat de huidige vaarkaarten, die al langere tijd werden gebruikt, aan vernieuwing toe waren. Met een uitgebreide set kaarten kunnen er in een examen duidelijk verschillende situaties uit de praktijk worden geschetst. Tevens is de blinde kaart voor het onderdeel ´Kennis van de Rijn´ geheel herzien en in een nieuw jasje gestoken. Proefexamen
Het nieuwe examenmateriaal werd in een proefexamen, dat door examinatoren onderling werd afgenomen, getest. Met enkele aanpassingen worden nu verschillende sets meerkleuren kaarten gedrukt. De nieuwe hulpmiddelen die in de mondelinge examens zullen worden gebruikt werden in een implementatiemiddag aan de gehele examencommissie gepresenteerd. In de examens van januari 2001 zullen de nieuwe kaarten voor het eerst officieel worden gebruikt. Het nieuwe materiaal biedt kandidaat en examinator een goede ondersteuning bij het examen.