Keywords:
Persbericht d.d. 5/1/2001
Consument onbekend met vitamines en ijzer in varkenvlees
NIPO toont aan:
CONSUMENT ONBEKEND MET VITAMINES EN IJZER IN VARKENSVLEES
Men kent wel de hoogwaardige eiwitten (bouwstoffen) van varkensvlees
Welke, voor het menselijk lichaam, belangrijke voedingsstoffen bevat
varkensvlees? Veel consumenten zullen het antwoord op deze vraag
schuldig blijven. Dat blijkt uit een recent gehouden NIPO-onderzoek in
opdracht van het Voorlichtingsbureau Vlees. De meeste ondervraagden
weten alleen eiwit te noemen. Dat varkensvlees ook tal van andere
waardevolle voedingsstoffen bevat, is bij de meeste ondervraagden
onbekend.
Varkensvlees is een waardevolle bron van voedingsstoffen voor het
menselijk lichaam. Een daarvan is vitamine B12. Het komt uitsluitend
voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Bij een langdurig
tekort aan vitamine B12 kunnen bepaalde soorten bloedarmoede ontstaan.
Bij kinderen speelt vitamine B12 een rol in de ontwikkeling van de
hersenen. De laatste tijd is er ook steeds meer aandacht voor het
beschermende effect dat vitamine B12 samen met foliumzuur kan hebben
op het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Naast vitamines bevat varkensvlees nog diverse andere voedingsstoffen.
Zoals eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Ze zijn essentieel voor de
opbouw en het herstel van onze botten en organen. En varkensvlees is
een belangrijke bron voor ijzer. Het vormt een onmisbaar onderdeel van
de rode bloedkleurstof in het bloed en helpt bloedarmoede voorkomen.
Het heamijzer in varkensvlees is de ijzersoort die je lichaam het
beste opneemt. Veel beter dan het ijzer in plantaardige producten als
aardappelen, groente of bruine broodsoorten.