Voorlichtingsbureau Vlees

Keywords:

Persbericht d.d. 5/1/2001

Consument onbekend met vitamines en ijzer in varkenvlees

NIPO toont aan:

CONSUMENT ONBEKEND MET VITAMINES EN IJZER IN VARKENSVLEES

Men kent wel de hoogwaardige eiwitten (bouwstoffen) van varkensvlees

Welke, voor het menselijk lichaam, belangrijke voedingsstoffen bevat varkensvlees? Veel consumenten zullen het antwoord op deze vraag schuldig blijven. Dat blijkt uit een recent gehouden NIPO-onderzoek in opdracht van het Voorlichtingsbureau Vlees. De meeste ondervraagden weten alleen eiwit te noemen. Dat varkensvlees ook tal van andere waardevolle voedingsstoffen bevat, is bij de meeste ondervraagden onbekend.

Varkensvlees is een waardevolle bron van voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Een daarvan is vitamine B12. Het komt uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Bij een langdurig tekort aan vitamine B12 kunnen bepaalde soorten bloedarmoede ontstaan. Bij kinderen speelt vitamine B12 een rol in de ontwikkeling van de hersenen. De laatste tijd is er ook steeds meer aandacht voor het beschermende effect dat vitamine B12 samen met foliumzuur kan hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Naast vitamines bevat varkensvlees nog diverse andere voedingsstoffen. Zoals eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Ze zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van onze botten en organen. En varkensvlees is een belangrijke bron voor ijzer. Het vormt een onmisbaar onderdeel van de rode bloedkleurstof in het bloed en helpt bloedarmoede voorkomen. Het heamijzer in varkensvlees is de ijzersoort die je lichaam het beste opneemt. Veel beter dan het ijzer in plantaardige producten als aardappelen, groente of bruine broodsoorten.