Gemeente Driebergen

Kerstbomeninzameling op vrijdag 5 en 12 januari

Ook dit jaar zamelt de gemeente weer de kerstbomen apart in. In tegenstelling tot de afgelopen jaren komen wij de bomen bij u thuis ophalen. Op vrijdag 5 en 12 januari 2001 kunt u, uw kerstboom bij het overige huisvuil aan de straat zetten. Met een speciale huisvuilwagen worden de kerstbomen apart ingezameld. U kunt op deze dagen ook uw snoei-afval aanbieden.

Gft-afval wordt compost

Een kerstboom is groente-, fruit- en tuinafval. Dit gft-afval is organisch afval dat de basis vormt voor compost. Composteren is een natuurlijk proces. Bacteriën en schimmels zetten het organisch materiaal om in humus (vruchtbare aarde). Deze humus noemen wij compost. Compost bevat belangrijke voedingsstoffen en verbetert de structuur van de bodem. Op deze manier wordt het water beter vastgehouden en kan zuurstof in de bodem dringen. Planten kunnen hierdoor beter groeien. Hiervoor hebben wij wel schone compost nodig en dit bereiken we door te scheiden "aan de bron" dus bij u thuis.

Gft-container

Het scheiden van afval doet u natuurlijk al tijden thuis met behulp van gft-containers. Ook de kerstbomen kunnen gescheiden worden aangeboden in de gft-container. Echter deze containers zijn vaak te klein voor een kerstboom. Het gevolg is dat een kerstboom dan vaak terechtkomt bij het restafval en wordt verbrand. Dit verbranden is niet alleen duurder, maar ook slechter voor het milieu.

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken heeft de gemeente dit jaar besloten de kerstbomen huis-aan-huis in te zamelen. U kunt u kerstboom 's-morgens samen met het overige huisvuil aan de straat zetten. De kerstbomen worden dan, net als het papier, glas en overig gft, gescheiden ingezameld en tenslotte gecomposteerd.

Snoei-afval

Gelijktijdig met het inzamelen van de kerstbomen wordt ook het snoei-afval apart ingezameld. Beide componenten worden met dezelfde huisvuilwagen opgehaald en gecomposteerd. Denkt u bij het buiten zetten van het snoei-afval aan het volgende?

* Grof tuinafval moet goed samengebonden worden aangeboden.
* Het tuinafval mag per pakket niet meer wegen dan 15 kilo; het pakket mag niet langer zijn dan 1,75 meter.
* Er mogen niet meer dan 5 pakketten worden aangeboden.
* Snoeiafval mag niet in dozen of zakken worden aangeboden.
DUS

Heeft u genoeg van uw kerstboom en wilt of kunt u de boom volgend jaar niet meer gebruiken, lever uw boom dan gescheiden in. Dit kan heel eenvoudig. Zet uw boom vrijdag 5 of 12 januari 2001 bij het overige huisvuil. De gemeente zorgt ervoor dat de boom gescheiden wordt ingezameld en uiteindelijk gecomposteerd wordt