Persbericht 28 december 2000
Amsterdamse Havenpool kort geding 5 januari:
"NV Werk, staak wervingscampagne"
Vrijdag 5 januari 2001, 09.30 uur Parnassusweg 222 Amsterdam Al anderhalf jaar vechten 26 in 1999 ontslagen arbeiders van de Amsterdamse havenpool hun ontslag aan. Terwijl zij wachten op de uitspraak van de Kantonrechter (16 januari 2001) is NV Werk, met volkszanger Andre Hazes in de hoofdrol, een wervingscampagne begonnen om 80 tot 140 werkloze Amsterdammers een baan te bezorgen in de Amsterdamse haven. In het kort geding - 5 januari 2001, 09.30 uur - eisen 'de 26' dat deze campagne gestopt wordt, omdat hun belang van terugkeer naar de havenpool ernstig geschaad wordt.
NV Werk, waarvan de gemeente Amsterdam enig aandeelhouder is, richt de campagne op de vorming van een "Instroompool". NV Werk doet dat samen met de bestuursdienst MEC van de gemeente Amsterdam. In de Instroompool worden werklozen opgeleid voor havenwerk en met een baangarantie gedetacheerd bij Amsterdamse havenbedrijven. De Instroompool moet op zeer korte termijn van start gaan. Het initiatief van NV Werk rust op de stelling dat bij een toenemende vraag naar havenpersoneel geen geschoolde mensen voorhanden zijn.

* Deze stelling is onjuist, omdat de 26 ontslagen poolarbeiders voor de gevraagde functies bij de havenbedrijven uitstekend gekwalificeerd zijn; evenals hun in dezelfde tijd ontslagen collega's.

* De wervingscampagne is onzorgvuldig, omdat 'de 26' van hun vroegere werkgever ?) de formele toezegging hebben gekregen dat zij als eersten benaderd zullen worden wanneer de werkgelegenheid in de Amsterdamse haven zou toenemen. (Dit is niet gebeurd, ook NV Werk heeft dit nagelaten.)
* De geboden baangarantie is misleidend, omdat volgens de cao detachering ('inleen') in de eerste plaats dient te lopen via de bestaande havenpool. Mede namens de gemeente Amsterdam antwoordde de directeur van NV Werk, P. Verheij, op het dringende verzoek van de advocaat van 'de 26' om de campagne te staken "dat de voorgenomen wervingscampagne nog niet gestart is. Een definitieve startdatum kunnen wij U ook nog niet geven" (brief van 21 december 2000). Bij de presentatie van de Instroompool op het Amsterdamse stadhuis werd echter als startdatum 7 januari 2001 genoemd. Bovendien heeft de lokale televisiezender AT5 meerdere keren opnames laten zien van de al klaarliggende videofilm, waarin Andre Hazes werkloze Amsterdamers tracht over te halen in de Amsterdamse haven te komen werken ('schoon, veilig en goed betaald werk').
Inzet kort geding:

* beeindiging van wervingscampagne of aangeven dat start niet plaatsvindt,
* in overleg treden met 'de 26' alvorens personeel te werven..