Persconferentie ACOM,
de CNV-bond van militairen.

Leusden, 4 januari 2001

De ACOM, de CNV-bond van militairen is bezorgd over de onrust die opnieuw ontstaan is onder militairen die in voormalig Joegoslavië gelegerd zijn (geweest). Aanleiding voor die onrust is de recente berichtgeving in de media waarin een verband gelegd wordt tussen gevallen van leukemie bij militairen die uitgezonden waren naar Kosovo c.q. Bosnië en blootstelling aan verarmd uranium.

Sinds begin 1996 is onze vakorganisatie in gesprek met de werkgever Defensie over de risico's van verarmd uranium in munitie en wapensystemen. Inmiddels hebben de ontwikkelingen aangaande deze kwestie het stadium bereikt waarin, naar de mening van de ACOM, een spoedige internationale aanpak noodzakelijk het meest voor de hand ligt. In een brief die vandaag aan de minister van Defensie is aangeboden wordt de noodzaak hiervan nog eens onderstreept.

In de afgelopen jaren is door de ACOM een omvangrijk dossier opgebouwd over de risico's van verarmd uranium. Deze informatie willen wij ook aan de media ter beschikking stellen. In verband hiermee beleggen wij op vrijdag 5 januari a.s. een bijeenkomst voor de pers. Wijnand van der Linden en Sjaak Arts zullen dan het dossier toelichten en ingaan op vragen uwerzijds. Graag ontvangen wij u om 14.00 uur op het ACOM secretariaat, Larikslaan 1 te Leusden.

Voor nadere toelichting:
W. van der Linden, Algemeen Voorzitter
Tel. 06 53 23 11 25