FNV

Functiebeschrijvingen niet volgens CAO
Regio Noord - groningen@fnv.nl

De functiebeschrijvingen voor verpleegkundigen bij het http://www.wza.nl/ (Wilhelmina Ziekenhuis te Assen) zijn niet deugdelijk. Niet volgens de CAO afspraken beschreven. Daarin moeten de concrete werkzaamheden worden vastgelegd. En niet een soort beroepsprofiel zoals de werkgever heeft gedaan. Daarom handelt de werkgever in strijd met de CAO afspraken. Regiobestuurder Jan Vos van ABVAKABO FNV heeft in een brief aan het Wilhelmina Ziekenhuis Assen de werkgever hierop aangesproken.

Concrete werkzaamheden
ABVAKABO FNV heeft moeten constateren dat de functiebeschrijvingen die worden toegepast voor de beschrijving van de verpleegkundige functies niet overeenkomstig de cao afspraken zijn beschreven. Het gaat hierbij om de functiebeschrijvingen in het kader van de http://www.abvakabo.nl/hoofdgroepen/fwg.html (FWG 3.0) van de verpleegkundigen werkzaam op de afdelingen A1, B1, A2, B2 en DWO. Uitgangspunt is dat de daadwerkelijk uitgeoefende functie wordt beschreven. Maatgevend voor FWG zijn dat de daadwerkelijke, concrete en actuele uitgeoefende werkzaamheden worden beschreven.

Te algemeen
De beschrijvingen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen lijken meer op een algemene beroepsomschrijving of een beroepsprofiel van verpleegkundigen, dan op de functiebeschrijving, conform het protocol FWG 3.0 volgens de CAO Ziekenhuizen. Op basis van deze algemeen geformuleerde beschrijvingen is een juiste indeling en waardering niet mogelijk.

Aanpassing nodig
Omdat ABVAKABO FNV zich op het standpunt stelt dat het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in strijd met de CAO-Ziekenhuizen handelt heeft ABVAKABO FNV door middel van een brief de werkgever daar op aangesproken en de werkgever in de gelegenheid gesteld een intern onderzoek te verrichten en de functiebeschrijvingen aan te passen aan de cao afspraken. ABVAKABO FNV en de werkgever hebben de afspraak gemaakt dat er een bijlage toegevoegd zal worden aan de bestaande beschrijvingen om daarmee wel te voldoen aan de cao afspraken. De bijlage is een integraal onderdeel van de bestaande beschrijvingen. Mocht onverhoopt blijken dat na overleg met de betrokken verpleegkundigen ook de bijlage niet aan de cao afspraken voldoet, dan zal ABVAKABO FNV de werkgever daar wederom op aanspreken.

Interne Bezwaren Commissie (IBC)
Voorts heeft de werkgever aangegeven de Interne Bezwaren Commissie (IBC) te verzoeken haar uitspraken beter te motiveren en te onderbouwen. Tot nu toe gebeurde dat in onvoldoende mate. Uiteraard blijft ook de gang naar de IBC mogelijk indien er geen overeenstemming is over de inhoud van de functiebeschrijving, echter ABVAKABO FNV zal blijven controleren of de functiebeschrijvingen aan de cao afspraken voldoen. ABVAKABO FNV blijft zich inzetten voor een juiste en eerlijke toepassing van het FWG systeem.

Nadere informatie
Jan R. Vos
Regiobestuurder ABVAKABO FNV
Telefoon 050-5240101 of 06-51218413
Jvos@abvakabo.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.