Brandveiligheid Nederlandse bankstellen blijft ver achter bij Britse maatstaven

Den Haag - 5 januari 2001 - Minister Borst wil nog deze maand afspraken met de kledingbranche maken over brandbare kleding. Het Europees Brandpreventie Platform voor Consumenten (ACFSE) pleit ervoor dat de minister dezelfde voortvarende aanpak ten toon spreidt aan de brandveiligheid van bankstellen.

In Nederland vinden jaarlijks ca. 6.500 woningbranden plaats. Bankstellen spelen een grote rol bij de verspreiding van een woningbrand. Daarom heeft het Europees Brandpreventie Platform voor Consumenten (ACFSE) in oktober 2000 in samenwerking met het NIBRA een brandtest uitgevoerd met bankstellen.

In de test werden twee bankstellen, afkomstig van een fabrikant die in zowel Groot-Brittannië als Nederland levert, onder identieke omstandigheden in brand gestoken. De bank die in Nederland was gekocht brandde vele malen sneller; ook was de rook ontwikkeling bij het Nederlandse bankstel beduidend hoger. Een snelle brand en een hoge rookontwikkeling verkleinen de levenskansen van bewoners drastisch.

In Groot-Brittannië zijn sinds 1988 de Furniture Fire Safety Regulations van kracht, die hogere eisen stellen aan de brandveiligheid van bankstellen. ACFSE bepleit een verhoging van de Nederlandse normen, die de huidige Britse standaard evenaart. Totnogtoe heeft de Nederlandse meubelindustrie weinig tot geen initiatief getoond in het aanpassen van de Nederlandse normen.

In het bijzijn van mevrouw Dorette Corbey, Euro-parlementariër voor de PvdA, vroeg ACFSE met deze test aandacht voor de achterblijvende regelgeving rond de brandveiligheid van Nederlandse bankstellen. In een eerste reactie ondersteunt zij dit initiatief.

Bob Graham, voorzitter van ACFSE in Groot-Brittannië, reageert: 'In Groot-Brittannië hebben wij nu meer dan tien jaar ervaring met de hogere normen. Onafhankelijk onderzoek door het Department of Trade and Industry geeft aan dat er sinds het invoeren van deze nieuwe normen ca. 710 mensenlevens in Groot-Brittannië zijn gered. Het is niet ondenkbaar dat in Nederland vele mensenlevens onnodig verloren zijn gegaan door het achterblijven van de regelgeving.'

ACFSE maakt deel uit van een Europees platform, dat ook in Engeland, Frankrijk en Duitsland van start is gegaan. Het platform wil een positieve bijdrage leveren aan brandpreventie richting consumenten, met als doel tot veiliger consumentenproducten (toepassingen) en productgebruik (gedrag) te komen. Veel voorkomende oorzaken van brand zijn in Nederland de wasmachine, wasdroger, frituurpan en televisie-toestellen.


______

Voor de redactie:
Het item met de brandveiligheidstest is op 10 november uitgezonden in SBS Nieuws, SBS 6. 19.00 uur.