Schikking verwacht tussen overtreders Eindejaarscampagne en BSA

Den Haag, 5 januari 2001 - Business Software Alliance heeft in de laatste week van 2000 de succesvolle eindejaarscampagne tegen illegaal softwaregebruik bij het midden- en kleinbedrijf afgerond. Bij één van invallen is voor ca. Nlg 450.000,- aan software aangetroffen. Het desbetreffende bedrijf heeft vooralsnog geen licenties van de software kunnen tonen. Bij een eerdere reeks invallen in oktober werd gemiddeld voor ca. Nlg 250.000,- aan software in beslag genomen.

BSA verwacht met de bezochte bedrijven op korte termijn tot een schikking te komen. Om de bedrijfsvoering niet te beletten is de bedrijven toestemming gegeven om de software tot nader orde te gebruiken. De deurwaarder, die op grond van de wet formeel het beslag legt, heeft genoteerd welke illegale software tijdens de invallen is aangetroffen.

De schikking die BSA voorstelt komt in grote lijnen neer op betaling van een bedrag aan schadevergoeding voor illegaal gebruik van software van haar leden. Dit bedrag vermeerdert BSA met een vergoeding van de door BSA gemaakte kosten. BSA stelt als voorwaarde voor de schikking dat het bedrijf schriftelijk toezegt in de toekomst geen inbreuk meer te maken op auteursrechten van de (leden van) BSA. Deze toezegging wordt voorzien van een boeteclausule.

In Nederland wordt op de zakelijke markt 44% van de software illegaal gebruikt. Nederland is hiermee één van de koplopers binnen Europa. Ook de komende maanden blijft Business Software Alliance actief met invallen.

Sinds 1988 vertegenwoordigt de Business Software Alliance (BSA) wereldwijd de toonaangevende softwareproducten naar zowel overheden als bedrijfsleven en consumenten. De BSA licht softwaregebruikers voor op het gebied van auteursrechten, streeft naar een publieke opinie die innovatie aanmoedigt en verkoopkansen bevordert en strijdt tegen gebruik en distributie van illegale software.

Wereldwijde leden van de BSA zijn onder andere Adobe Systems, Apple Computer, Autodesk, Bentley Systems, Corel Corporation, Macromedia, Microsoft, Network Associates, Novell, Sybas en Symantec. De leden van de BSA in de Benelux zijn: Adobe Systems, AfAS Automatisering, Aladdin Knowledge Systems, Apple Computer, Autodesk, Corel, Macromedia, Microsoft en Symantec. BSA websites: http://www.bsa.org en http://www.nopiracy.com. De BSA Hotline is te bereiken op 0800 8998566. E-mail: contact@bsa.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wouter Jong
Burson-Marsteller
Tel: +31 70 362 48 61
E-mail: wouter_jong@nl.bm.com