Gemeente Leiden

Klein chemisch afval in het huishouden

Wat wel en wat niet in de KCA-koffer?

MILIEU EN BEHEER - Vanwege verbeterde afvalverbrandingstechnieken en nieuwe inzichten over het milieu is de lijst met klein chemisch afval (KCA) per 1 januari ingekort. Hieronder de nieuwe lijst en actuele informatie over KCA. Om uit te knippen en op te hangen in de bezemkast.

Een deel van het huishoudelijk afval kan zo in de vuilnisbak. Afval dat kan worden hergebruikt, zoals papier en glas, wordt gescheiden ingezameld. Een aparte behandeling is er voor de producten die schadelijk zijn voor het milieu, tenminste als u ze weggooit bij de rest van het afval: klein chemisch afval (KCA).

Hoe u kunt zien dat het om KCA gaat?
De producten op deze inzamellijst hebben tegenwoordig een KCA-logo op de verpakking. Dit is een afvalcontainer met een kruis erdoor. Producten die u al wat langer in huis heeft, hebben dit logo wellicht nog niet. Dan biedt de KCA-lijst uitkomst.

Waarom een kortere KCA-lijst?
Het meeste klein chemisch afval wordt - samen met het gewone afval - onschadelijk gemaakt in verbrandingsovens. De hoge temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en reinigingsinstallaties zuiveren de rookgassen. Door een sterke verbetering van de verbrandingstechniek kan steeds meer afval op die manier onschadelijk worden gemaakt. De inzamellijst voor KCA is daarom korter geworden.

Er staan milieuvriendelijke producten op de KCA-lijst. Hoe zit dat? Enkele producten op deze KCA-inzamellijst staan bekend als milieuvriendelijk. Zo gebruiken spaarlampen en tl-buizen veel minder energie dan gloeilampen. Toch mogen ze niet in de afvalbak. Ze kunnen namelijk breken en dan komt het zeer giftige fluorescentiepoeder vrij. Ook oplaadbare batterijen en verf op waterbasis dragen weliswaar bij aan een beter milieu, maar ze bevatten beide wél zware metalen.

Moet de verpakking ook bij het chemisch afval?
Als op de verpakking een KCA-logo staat, slaat dat op de inhoud. Lege verfblikken, lege flessen van bijvoorbeeld wasbenzine of terpentine of lege spuitbussen hoeven dus niet apart te worden gehouden. Kwasten met uitgeharde verf kunnen zo bij het afval. Spoel echter de fles of het verfblik niet om. Dan komt de inhoud alsnog in het milieu terecht! Het kleine beetje wat nog is achtergebleven kan echter geen kwaad tijdens de afvalverbranding.

Wordt chemisch afval hergebruikt?
Door de gescheiden inzameling is het mogelijk het klein chemisch afval op deze inzamellijst te hergebruiken. Zo worden metaal en glas uit batterijen, accu's, tl-buizen en spaarlampen hergebruikt. Van foto-ontwikkelaar en -fixeer wordt het waardevolle zilver opnieuw gebruikt en ook olie wordt weer als brandstof benut.

Waar kan ik KCA inleveren?
KCA kunt u inleveren bij de chemokar. Deze staat regelmatig op standplaatsen in de buurt, en rijdt één keer per kwartaal bij door de straat. In de Stadskrant, op de tweewekelijkse Wijkpagina, staat het inzamelschema van de chemokar. De standplaatsen staan in het groene katern van de gemeentewijzer. Ook kunt u KCA inleveren bij de Milieustraat, J.C. de Rijpstraat 11. De milieustraat is dagelijks open van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur. Batterijen kunt u meestal inleveren op het adres waar u ze heeft gekocht. Medicijnen kunt u inleveren bij de apotheek.

KCA-lijst:

Huishouden
Batterijen
Spaarlampen/energiezuinige lampen
Tl-buizen
Vloeibare gootsteenontstopper
Lampenolie
Bestrijdingsmiddelen/insecticiden
Petroleum

Medicijnkastje
Medicijnen
Kwikthermometers
Injectienaalden

Doe-het-zelf
Verf, lak, beits en houtverduurzamingsmiddelen
Terpentine, thinner, verfafbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder en Wasbenzine
Kwikschakelaars (oude thermostaten)

Hobby
Fotofixeer
Foto-ontwikkelaar
Etsvloeistoffen, zoals salpeterzuur of zwavelzuur Zoutzuur

Vervoer
Accu's
Benzine
Motorolie, afgewerkte olie, remolie
Oliefilters