Gemeente Leiden

Gezamenlijke milieudienst van start

MILIEU EN BEHEER - De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude vormen sinds 1 januari één gezamenlijke milieudienst. De nieuwe dienst houdt zich bezig met zaken als duurzaam bouwen, bodembeheer en energie. Daarnaast is de Milieudienst West-Holland verantwoordelijk voor vergunningverlening, handhaving en klachtenafhandeling.

Door efficiënt samen te werken hopen de gemeenten met hetzelfde budget méér te kunnen doen voor het milieu. In de vier gemeenten houden ongeveer vijftig milieuambtenaren zich bezig met milieuvergunningen, de controle van vergunninghouders, bodem-, oppervlaktewater- en luchtvervuiling, geluidsoverlast, energiebesparing en verkeer en vervoer in de regio.

Particulier initiatief
De Milieudienst wil duurzaam ondernemen stimuleren. Een voorbeeld hiervan is een project voor energiebesparing bij horecabedrijven. Daarnaast kunnen initiatieven van particulieren die hun eigen leefomgeving willen verbeteren, steun krijgen van de milieudienst. Sinds 1990 vormen zes gemeenten in de Leidse Regio een samenwerkingsverband op het gebied van milieu: Alkemade, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Vier van deze gemeenten hebben nu een gezamenlijke Milieudienst gevormd. In de Milieudienst worden deskundigheid en specialistische kennis van de verschillende gemeenten gebundeld. Hierdoor hoopt de regio een samenhangende aanpak van de milieuproblematiek bereiken.

Meer informatie: Milieudienst West-Holland (071-5167501). Adres: postbus 159, 2300 AD Leiden. Bezoekadres: Stadsbouwhuis, Langegracht 72, Leiden.