`Langer werken is ouderwets'
De vakbeweging heeft verontwaardigd gereageerd op het pleidooi voor een langere werkweek van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, secretaris-generaal Jan Willem Oosterwijk. Volgens de vakcentrale FNV is zijn voorstel `ouderwets' en slaat het `de plank mis'.

Ook het CNV is het niet eens met Oosterwijk dat de Nederlander meer moet werken. "Enerzijds worden werknemers gestimuleerd korter te werken om arbeid en zorg te combineren, anderzijds worden ze met dit voorstel gestimuleerd meer te werken. Het kabinet moet bij zichzelf te rade gaan wat het nu precies wil." In zijn traditionele nieuwjaarsartikel in het economenvakblad ESB schrijft Oosterwijk dat er meer gewerkt moet worden, wil Nederland eenzelfde economische groei behouden. Om dit te bewerkstelligen, wil hij dat die groepen die nu nog nauwelijks werken (laaggeschoolden, vrouwen, ouderen en minderheden) aangespoord worden een betaalde baan te nemen.

Maar daarnaast, en dat is het meest opmerkelijke in zijn pleidooi, wil Oosterwijk ook dat werkenden worden gestimuleerd méér te gaan werken. Dat kan doordat werknemers harder gaan werken waardoor de arbeidsproductiviteit wordt verhoogd. Maar Oosterwijk wil ook dat mensen langere werkdagen gaan draaien. Dat zou dan fiscaal ondersteund moeten worden. Volgens hem werkt de Nederlandse werknemer het minste aantal uren van alle Westerse landen.

Juist die opmerking schiet bij de vakbonden in het verkeerde keelgat. "Hij vergelijkt appels met peren", zegt een woordvoerder van de FNV. "Gemakshalve telt hij voltijd- en deeltijdbanen bij elkaar op. Het zou beter zijn om te kijken naar de gemiddelde werktijd bij de voltijdcontracten. Bovendien verrichten Nederlandse werknemers al veel overwerk. Die cijfers zitten niet in de officiële statistieken."

De bonden constateren dat de denkbeelden van Oosterwijk niet aansluiten bij de afspraken die werkgevers en werknemers onlangs over het arbeidsvoorwaardenbeleid voor dit jaar hebben gemaakt. "In een tijd dat wij afspraken maken over een betere afstemming van werk en privéleven, past geen ouderwets pleidooi voor een langere werkweek", aldus de FNV.

Vanuit werkgeverskant is meer waardering voor de ideeën van de economische topambtenaar. Toevallig riep directeur J. Carpay van het Academisch Ziekenhuis Maastricht gisteren in zijn nieuwjaarsboodschap op de vierdaagse werkweek af te schaffen en weer over te gaan op een werkweek van vijf dagen. Volgens hem is de korte werkweek van veel ziekenhuispersoneel één van de oorzaken van het grote personeelstekort.

"Ik ben ervan overtuigd dat er genoeg personeelsleden zijn die best vijf dagen willen werken." Ook werkgeversvereniging VNO-NCW ziet langer werken als een mogelijkheid om de arbeidsproductiviteit in Nederland te verhogen.

5 januari 2001 - Algemeen Dagblad

Hoewel BouwOnline® de grootste zorg en zorgvuldigheid besteedt aan de inhoud, sluiten wij elke aansprakelijkheid uit met betrekking tot de aangeboden informatie - in welke vorm dan ook. © 1999,2000 - BouwOnline®, Postbus 637, 1000EE AMSTERDAM Telefoon 020-5834919 - Fax 020-5838783 - e-mail -