Bouw ziet niets in aparte veiligheidsrapportage Bij de bouw van nieuwe woonwijken wordt volgens de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) en de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) al voldoende aandacht aan veiligheid besteed. Een Veiligheids Effect Rapportage wordt dan ook afgewezen.

"Ik zie geen noodzaak om daar nog eens aparte regelgeving voor te maken.", reageert Neprom-directeur J. Fokkema op de nieuwjaarstoespraak van Korpchef Lutken van de politie Rotterdam-Rijnmond.

Lutken wil dat bouwbedrijven en projectontwikkelaars verplicht moeten worden na te denken over de veiligheid voordat met de bouw van nieuwbouwwijken of projecten wordt begonnen.

In zijn nieuwjaarstoespraak pleitte de korpchef voor de invoering van een Veiligheids Effect Rapportage. In een dergelijke rapportage moet exact worden omschreven op welke wijze de veiligheid wordt gewaarborgd. "Als veiligheid echt boven aan de prioriteitenlijst van de overheid staat, zal er ook meer en beter gestuurd moeten worden dan nu het geval is. Dat doet niets af van het goede wat er nu aan integraal veiligheidsbeleid wordt ontwikkeld, maar ik vind dat de vrijblijvendheid eraf moet", aldus Lutken.

Fokkema vindt het voorstel van de korpchef te ver gaan. Volgens de Neprom-directeur speelt veiligheid in de stedenbouwkundige ontwerpen nu al een grote rol. "Denk alleen al aan het politiekeurmerk dat bij de bouw van woonwijken veelvuldig wordt nagestreefd. Ik heb niet het gevoel dat een aparte veiligheidsrapportage daar nog iets aan kan toevoegen. De noodzaak daarvoor is bij mij in elk geval niet aangetoond."

Daarbij komt dat in zijn ogen niemand zit de wachten op nieuwe regelgeving. "Je moet heel voorzichtig zijn met eisen op eisen te stapelen."

Ook de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) ziet weinig heil in het opzetten van een zusje van de Milieu Effect Rapportage (MER).

NVB-directeur Riedijk: "Je ziet bij rampen als in Enschede en nu in Volendam de roep om regelgeving altijd weer de kop opsteken. Het is natuurlijk niet verkeerd om dat te doen, maar je moet vooral ook kijken naar hoe mensen er uiteindelijk mee omgaan. Ik heb een beetje het gevoel dat men snel doorschiet en alles tot ver na de komma wil vastleggen terwijl de praktische toepasbaarheid niet haalbaar blijkt."

Volgens Riedijk speelt ook het gevaar dat met een aparte Veiligheids Effect Rapportage de veelheid aan regels in de praktijk haaks op elkaar komen te staan. Fokkema deelt deze mening. "Nu al zie je in de praktijk dat sommig materiaalgebruik voorgeschreven in het kader van het Politiekeurmerk strijdig is met de milieuregels."

5 januari 2001 - CoBouw

Hoewel BouwOnline® de grootste zorg en zorgvuldigheid besteedt aan de inhoud, sluiten wij elke aansprakelijkheid uit met betrekking tot de aangeboden informatie - in welke vorm dan ook. © 1999,2000 - BouwOnline®, Postbus 637, 1000EE AMSTERDAM Telefoon 020-5834919 - Fax 020-5838783 - e-mail -