Ontwikkelaars Kernhem verrast door bouwstop
De nieuwbouwwijk Kernhem moet volgens de plannen in 2005 uit 3500 huizen bestaan. In de eerste fase Kernhem worden momenteel 400 huizen gebouwd. De eerste woningen daarvan zijn inmiddels ook opgeleverd. De uitspraak van de Raad van State heeft op deze huizen geen invloed.

Wel geldt het besluit voor de fase van 231 woningen waarvoor de gemeente Ede een voorlopige bouwvergunning heeft afgegeven. Ongeveer de helft van deze huizen zijn ook al verkocht. We hebben eerlijk gezegd nog geen idee hoe we hier mee om moeten gaan, zegt Pellikaan.

De bodemprocedure tegen de nieuwbouwwijk Kernhem was door de Stichting Milieuwerkgroepen Ede, de Stichting Natuurbehoud Doesburgerbuurt en de Vereniging Behoud Kernhem/Doesburg aangespannen. De drie organisaties leggen Ede over de nieuwbouwontwikkeling al sinds het prille planstadium in 1994 het vuur aan de schenen. Wij zijn niet tegen bouwen, benadrukt M. Werkhoven, voorzitter van de Vereniging Kernhem/Doesburg, maar wel op de wijze als Ede die voorstaat.

P.Elgersma-Cramer secretaris van de Stichting Milieuwerkgroepen Ede zegt feitelijk maar drie concrete eisen te hebben. Er moet minder snel dus gefaseerd worden gebouwd. Er moet aandacht zijn voor de ecologische zone aan de Doesburgerdijk en we zetten vraagtekens bij de wijze waarop de gemeente de waterhuishouding in dat gebied wil regelen. Wat wij zeker niet hebben gewild is dat er mensen nu gedupeerd worden.

Daags na de uitspraak van de Raad van State zei verantwoordelijk wethouder Spiegelenberg in Cobouw goede hoop te hebben dat de drie milieuorganisaties hun bezwaren tegen de 231 bouwvergunningen zullen intrekken. Er is voor hen namelijk geen enkel belang mee gediend om zich daar tegen te verzetten, aldus Spiegelenberg.

Zijn hoop is inmiddels de bodem ingeslagen. Werkhoven: We zijn er niet op ingegaan. Ook al niet omdat een deel van die woningen precies in de ecologische zone liggen waar wij zo voor strijden. En dan kan de gemeente rond de kerst wel druk uit oefenen en spelen op je gevoel maar we zijn geen zes jaar aan het procederen geweest om cadeautjes weg te geven.

De wijze waarop de gemeente tot nu toe over de kwestie communiceert is Werkhoven toch al een doorn in het oog.

Zo heeft onder andere de fractievoorzitter K. van Boven van Gemeentebelangen in de lokale pers fel uitgehaald naar de bezwaarmakers. Ik neem dit de belangengroepen erg kwalijk. Ze zijn tot het gaatje gegaan en daarmee hebben ze een grote groep mensen gedupeerd. Volgens mij speelt een stuk rancune tegen de gemeente mee, en wellicht is het deels ook nog een persoonlijke zaak.

Een onbegrijpelijke reactie vindt Werkhoven. Wij krijgen nu de schuld van de hele situatie. En dat is de feiten omdraaien. Het geeft trouwens wel haarfijn aan dat de gemeenteraad nooit serieus over onze bezwaren heeft gesproken.

Of dat nu alsnog gaat gebeuren valt te betwijfelen. In een persbericht schrijft de gemeente deze week dat de Raad van State de bezwaarden slechts op één procedureel punt gelijk heeft gegeven. In zijn uitspraak heeft de Raad geen inhoudelijke kritiek bij het bestemmingsplan, aldus de gemeente in het persbericht.

5 januari 2001 - CoBouw

Hoewel BouwOnline® de grootste zorg en zorgvuldigheid besteedt aan de inhoud, sluiten wij elke aansprakelijkheid uit met betrekking tot de aangeboden informatie - in welke vorm dan ook. © 1999,2000 - BouwOnline®, Postbus 637, 1000EE AMSTERDAM Telefoon 020-5834919 - Fax 020-5838783 - e-mail -