LHV teleurgesteld over uitspraken minister Borst

5 januari 2001

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is teleurgesteld over een deel van de uitspraken van minister Borst in het interview in Medisch Contact van 5 januari. De LHV meent dat de minister in dit interview geen concrete maatregelen aankondigt om de huidige, ernstige problemen in de huisartsenzorg op te lossen.

Minister Borst beperkt zich in haar uitspraken tot reeds eerder gedane toezeggingen dat deze problemen op termijn opgelost zullen worden, tot verschuiving van een deel van de oplossingen naar de zorgverzekeraars en het op onderdelen voorstellen van noodmaatregelen. De leden van de LHV hebben, onder andere via grootschalige protestbijeenkomsten in Den Haag en Amsterdam, te kennen gegeven niet langer genoegen te nemen met toezeggingen en wensen niet langer van het (overheids)kastje naar de (verzekeraars)muur gestuurd te worden. Zij eisen, onder het motto "eerst zien, dan geloven", structurele maatregelen waardoor zij in staat gesteld worden goede huisartsenzorg te (blijven) leveren, op een kwalitatief hoog niveau.

Acties vanaf 15 januari
De LHV ziet in de uitspraken van de minister dan ook geen enkele aanleiding de reeds aangekondigde acties van huisartsen in te trekken. Die acties behelzen:

- Met ingang van 15 januari stoppen huisartsen met diverse overlegvormen.

- Huisartsen werken vanaf deze datum niet meer mee aan het verstrekken van niet-patiëntgebonden informatie.

- Er worden vanaf 15 januari geen nieuwe patiënten in de praktijk ingeschreven; nieuwe patiënten worden behandeld als passanten en bij hen wordt het particulier tarief in rekening gebracht.
- Patiënten worden verzocht hun protest tegen de problemen in de huisartsenzorg bij de minister kenbaar te maken, bijvoorbeeld via handtekeningenlijsten.

- Op 15 februari vindt een algehele huisartsenstaking van één dag plaats. Patiënten worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Ga naar : Actie Archief
Volgend artikel : Huisartsenacties vanaf vandaag voortgezet

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet