PERSBERICHT

Amersfoort, 27 december 2000

WEEKEND-TREF BIEDT ONTMOETINGSPLEK VOOR (EX-)CLIËNTEN

De weekends zijn voor veel (ex-)psychiatrische cliënten het moeilijkst om door te komen. Om in Amersfoort en omstreken aan de eenzaamheidsproblemtaiek tegemoet te komen hebben enkele personen, merendeels uit de doelgroep zelf, een voor de regio en de provincie uniek initiatief genomen, nl. de oprichting van de Stichting Cliënten Contact Eemland. Deze nieuwe Stichting organiseert vanaf zaterdag 6 januari a.s. het zogenaamde 'Weekend-Tref' in wijkcentrum De Driehoek.

'Weekend-Tref'is een voorziening, waar deelnemers elkaar kunnen treffen in een open sfeer,informatie kunnen uitwisselen en al dan niet gezamenlijk activiteiten kunnen ontplooien. In Weekend-Tref kan men ook wat drinken, de krant lezen, een betaalbare maaltijd nuttigen en naar muziek luisteren. Het programma op zaterdag- en zondagmiddag heeft een ontmoetings- en inloopkarakter met een gastvrouw of gastheer. De deelnemers zelf zorgen voor een avondmaaltijd door gezamenlijk inkopen te doen en de maaltijd te bereiden. Een andere groep bereidt een avond-programma voor. Tijdens de zondagmiddag kunnen de deelnemers met de gehele groep of met kleinere groepen iets gaan doen, bv. museumbezoek. Voor begin januari staat er een bezoek aan de biologische veehouderij 'De Eemlandhoeve' bij Bunschoten op het programma. Wie iemand zoekt om mee te gaan fietsen of wandelen enz. kan dat ook in de Weekend Tref kenbaar maken.

De openingstijden zijn op zaterdag van 15.00 tot 23.00 uur en op zondag van 15.00 tot 21.00 uur. Wijkcentrum De Driehoek is gelegen in het Leusderkwartier, Woestijgerweg 3, Amersfoort: vanuit de stad de Leusderweg op, na de spoorwegovergang links.

Weekend-Tref is een zogenaamd 'consumer run project'. Dit betekent, dat (ex-) cliënten in het bestuur en bij de uitvoering van het project een belangrijke rol spelen. Het project in Amersfoort is een uniek initiatief van ex-clienten zelf, samen met enkele professionele krachten uit de sector, nl. Gisela Thedieck van de familievereniging Ypsilon in Utrecht en Marjan Pruim, vormingswerker van De Wingerd in Amersfoort. Het project ontvangt startsubsidie van de gemeente Amersfoort (50.000,-- gulden), van het VSB-fonds (10.000 gulden)en van de provincie Utrecht (10.000 gulden). Ook individuen kunnen het nieuwe initiatief steunen: door zich als vrijwliiger aan te melden of via een financiële bijdrage (banknummer: 572577265 tnv. Stichting Cliëntencontact Eemland).

Een ex-cliënt, die nu vrijwilliger is, omschreef de noodzaak van Weekend-Tref als volgt: 'Vooral de eenzaamheid in de weekends is een groot probleem. Mensen, die het niet meegemaakt hebben kunnen zich dat moeilijk voorstellen, maar het is echt een ramp voor veel mensen. Je durft een café of bioscoop niet in, omdat je bang bent dat mensen het aan je zien. Misschien is dat niet zo, maar jij voelt het zo, en dus voel je je er niet prettig. Om dezelfde reden heb je je ook nooit bij een club durven aansluiten. Voor de meeste mensen is dus het weekend een ramp. Zaterdagochtend kun je boodschappen doen. Maar vooral de zaterdagavond en de zondag.. Als om zes uur iedereen gezellig samen om de tafel schuift, zit jij alleen op je kamer. 'Weekend-Tref' wil aan al deze mensen een open ontmoetingsplek bieden, te beginnen op zaterdagmiddag 6 januari a.s.'.

Nadere informatie:

Stichting Cliëntencontact Eemland,
PostApart 70049,
3800 NB Amersfoort.

Telefoonnummers: 033- 4754586 of 035-6015255 en vraag naar Gisela Thedieck of Lynn Smit.