SOTHEBY'S

Zaterdag 6 t/m zondag 21 januari 2001
ABOUT TIME
Tentoonstelling Joseph Cals

De Nederlandse kunstenaar Joseph Cals werd in 1949 geboren in het Limburgse Stein aan de Maas.
"Mijn oudste broer nam mij als klein kind mee naar de opgravingen van een prehistorische nederzetting dicht bij het oude centrum, waar de aarde minutieus in laagjes werd afgeschraapt en onderzocht. In de dikke vette kleilaag werden kleurschakeringen zichtbaar, waardoor je de contouren van huizen compleet met vuurplaats en afvalput kon lezen. Moeiteloos zag ik die bewoners van weleer jagen en vuur maken. Ik kon er uren gefascineerd doorbrengen. De stille getuigen van een ver verleden, de donkere en roodbruin gekleurde vlekken waren waar mijn fantasie het mee moest doen; het was meer dan genoeg," aldus Joseph Cals.
Deze ervaringen komen indrukwekkend tot uiting in de schilderijen van Cals. De werken bieden de beschouwer een blik in de ziel van het verleden. Een beeld dat op het eerste gezicht vluchtig lijkt, maar een onuitwisbare indruk achter laat. Kunstcriticus Jan Bart Klaster schreef: "Cals slaagt er op een bijna onzichtbare maar zeer voelbare wijze in een verbinding tussen verleden en heden tot stand te brengen. Soms lijkt het wel of hij met veel pijn en moeite een stukje verleden onder 't stof vandaan heeft gehaald om het ons in zijn volle glorie te kunnen laten zien." Het kleurengamma van zijn bijzondere werk doet enerzijds denken aan de elementen, solide en robuust, anderzijds hebben de kleuren een kwetsbaarheid en zijn zij bijna translucide.
Naast schilderijen maakt Joseph Cals sinds enige tijd ook sculpturen en reliëfs, uitgevoerd in brons of gips.
De reliëfs schijnen qua vormtaal en kleur zo uit de aarde te zijn voortgekomen, maar zouden ogenschijnlijk door de fijne structuur van het gips bij slechts één aanraking in stof uiteen kunnen vallen. De schilderijen, sculpturen en reliëfs maken de cirkel in het werk van Joseph Cals rond.

"About Time" toont een selectie schilderijen, sculpturen en reliëfs die Cals de afgelopen vijf jaar maakte. Zij beoogt geen oeuvre overzicht te tonen van de kunstenaar, maar is in de eerste plaats gericht op een hernieuwde kennismaking met het Nederlandse publiek. In het buitenland exposeerde Joseph Cals reeds vele malen.

De tentoonstelling is geopend: van vrijdag 5 t/m zondag 21 januari, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur, ook tijdens het weekeinde. Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam.
Toegang is vrij

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Sotheby's Press Office
De Boelelaan 30
1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
diana.ridderikhoff@sothebys.com