Microsoft Benelux

Microsoft
Nederland Producten Webzines Support Zoeken Site Guide Schrijf ons Microsoft Nederland
Persberichten

Bill Gates onthult Xbox-ontwerp tijdens CES

Xbox spelconsole, tezamen met Xbox-controller en diverse games, vormt hoogtepunt van Consumer Electronics Show

Schiphol-Rijk, 6 januari 2001 - Tijdens zijn keynote op de 2001 International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Bill Gates, Chairman en Chief Software Architect van Microsoft, de Xbox spelconsole onthuld. Aan het eind van zijn presentatie toonde Gates de Xbox met de bijbehorende gamecontroller, en demonstreerde hij twee exclusieve Xbox-games die de geavanceerde en realistische mogelijkheden van deze spelconsole van de volgende generatie toonden.

"Xbox is de toekomst van videogames," zegt Gates. "Door zijn revolutionaire technologie en de ongelooflijke grafische mogelijkheden, zal Xbox op spellengebied de standaard zetten voor de komende jaren. Gameontwerpers kunnen hiervoor geheel nieuwe spelervaringen creëren die, als geen andere spelconsole, de verbeelding en de competitiegeest van gamers zullen aanspreken."

"Xbox zal begin 2002 op een spectaculaire manier in Europa gelanceerd worden," zegt Sandy Duncan, Vice President, Xbox Europe. "Gezien de ruim 200 gamebedrijven over de hele wereld die Xbox-spellen ontwikkelen voor de lancering en daarna, is deze onthulling van het Xbox-ontwerp slechts het begin."

De toekomst van videogames

De Xbox console en controller zijn ontworpen om de kracht en de prestaties die Xbox zal bieden optimaal te benutten. Ze zijn gebaseerd op de input van ruim 5.000 gamers en gameontwikkelaars uit de hele wereld. Het gestroomlijnde en krachtige uiterlijk van de Xbox console is versierd met een grote 'X' en een kenmerkende groene Xbox 'edelsteen' in het midden. De Xbox console beschikt over:
* Vier game-controller poorten - hiermee is het gemakkelijk om multiplayer-games te spelen en kunnen tevens andere randapparaten worden aangesloten, uiteenlopend van game-pads tot headsets die door middel van spraak geactiveerd kunnen worden;
* Een front-loading DVD-speler;

* Een multi-signal audio-videoconnector - hiermee kan de Xbox gemakkelijk worden aangesloten op TV-toestellen en 'home theater'-systemen;

* Een Ethernet-aansluiting - voor snel online-gamen via een breedbandaansluiting;

* Een NVIDIA graphics processing unit (GPU) - dit is een speciale grafische processor die in vergelijking met hetgeen andere spelconsoles bieden driemaal meer presteert;
* Een Intel 733 MHz processor - de krachtigste CPU die in een spelconsole wordt gebruikt;

* Een 8 GB harddisk - hiermee kan uitgebreide spelinformatie worden opgeslagen - een primeur voor spelconsoles.

De Xbox-controller, die ook is voorzien van het logo, is ontworpen voor optimale controle en comfort. Het ontwerp is het resultaat van duizenden uren testen in gebruik. De controller beschikt over een acht-weg directional pad (D-pad); analoge linker en rechter joysticks; linker en rechter vuurknoppen; zes drukgevoelige, gekleurde analoge knoppen; twee slots voor geheugenkaarten en andere randapparaten; en een ingebouwde lage frequentie 'rumble' voor meer spelrealisme. De controller heeft een aansluitkabel van drie meter, zodat de spelers kunnen zitten waar ze willen.

Spellen op Xbox

Door pre-release versies te demonstreren van twee exclusieve Xbox-games laat Microsoft zien dat ze haar belofte voor een geheel nieuwe wereld van spelervaringen waar zal maken. Deze games - die gedemonstreerd werden op een Xbox die over slechts 20 procent van de kracht beschikte van de uiteindelijke console - toonden een aantal van de ongekende mogelijkheden die gamers begin 2002 tot hun beschikking zullen krijgen:

* "Oddworld: Munch's Oddysee", door Microsoft uitgegeven als exclusieve Xbox speltitel, is de derde in de succesvolle "Oddworld"-spelreeks. Deze titel verschijnt nu op Xbox, nadat de ontwikkelaars reeds negen maanden op andere systemen hadden gewerkt. De "Oddworld"-ontwikkelaars hadden slechts twee weken nodig om het spel te laten werken op Microsoft Xbox-technologie.
* "Malice", ontwikkeld door Argonaut Games PLC (ontwikkelaar van "Croc" en "Croc 2"), gebruikt dezelfde renderingtechnieken die zijn toegepast in de bekende "Toy Story"-animatiefilms. Door het spelkarakters gestuurde en quest-gebaseerde plot met rijke details en veel visuele humor, is "Malice" een snel en uitdagend 3D-actie/adventure game.

Tijdens zijn keynote bevestigde Gates tevens dat toekomstige versies van twee van 's werelds meest populaire videogame-franchises geoptimaliseerd zullen worden voor Xbox: "WWF Raw is War", van THQ met JAKKS Pacific, en "Tony Hawk Pro Skater 2x", van Activision.

Over Xbox

Xbox (www.xbox.com) is Microsoft's spelconsole van de volgende generatie die nieuwe en ongekende spelervaringen zal bieden. Met ruim drie maal het grafische prestatievermogen van de nieuwste generatie spelconsoles, kunnen gameontwikkelaars met Xbox hun creativiteit de vrije loop laten om games te ontwikkelen die uitdagend, opwindend, verrassend en leuk zijn.