Politiebericht Friesland: Friesland 6-01-2001
Politieberichten van 5/1 (13.00 uur) t/m 6/1 (13.00 uur)

Heerenveen: diefstal GSM`s
Tussen donderdag 09.00 uur en vrijdag 12.00 uur werden uit een vitrinekast bij de Kijkshop aan de Lindegracht 3 GSM`s weggenomen. Het slot van de vitrinekast werd vernield. Een 35-jarige inwoonster van Ouwster Nijega heeft namens de Kijkshop aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 19.40 uur reed een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, als bestuurder van een personenauto over de Groeneweg. Voor hem uit reed een personenauto, die bestuurd werd door 34-jarige inwoonster van Achlum. Op een gegeven moment bracht de vrouw haar voertuig tot stilstand en dit werd te laat opgemerkt door de inwoner van Leeuwarden, die daarop tegen haar aanreed. De vrouw klaagde over pijn in haar rug en werd met de ambulance overgebracht naar het MCL-Zuid. Na behandeling bleek dat er geen verwondingen waren en kon de vrouw weer naar huis.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdag tussen 19.30 en 20.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Hofplein. Een ruit van de auto werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 34-jarige inwoonster van Koudum, heeft aangifte gedaan.

Sondel: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 18.45 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Beuckenswijkstraat. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Rijs, kwam uit de richting Oudemirdum en raakte door nog onverklaarbare oorzaak van de weg en botste tegen een geparkeerd staande bestelauto en kwam vervolgens tegen een gevel van een woning tot stilstand. Door deze aanrijding raakten twee wagens totaal vernield en de gevel van de woning ontzet. De bestuurder raakte licht gewond aan zijn hoofd. De man werd opgehaald door zijn vrouw. De man had gedronken. Toen de vrouw, een 41-jarige inwoonster van Rijs, van de plaats van de aanrijding wegreed, verleende zij op de kruising van de Delbuursterwei met de Suderseewei geen voorrang aan de bestuurder van een personenauto, een 58-jarige inwoner van Sondel, die over de Suderseewei deze kruising naderde. Ook bij deze aanrijding werden de twee auto`s totaal vernield. De vrouw werd licht gewond en is samen met haar man in het ziekenhuis behandeld. Na behandeling konden beiden naar huis. Hierop werd de man meegenomen naar het bureau voor een blaastest. Aan het bureau blies de man 420 ugl. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur.

Goutum: inbraak woning
Vrijdag tussen 15.30 en 19.15 uur werd ingebroken in een woning aan It Blauwe Slot. Een uitzetraam van de woonkamer werd opengebroken. Uit de woning werden een computer, een scanner, een laptop, cd`s, een GSM en sieraden weggenomen. De bewoonster, een 48-jarige inwoonster van Goutum, heeft aangifte gedaan.

Oppenhuizen: inbraak woning
Vrijdag tussen 16.00 en 21.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Broerstrjitte. Door verbreking van de schuifpui was men de woning binnengekomen. Uit de woning werden een digitale telefoon en een computer weggenomen. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Oppenhuizen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 18.45 en 20.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Cornelis Frederiksstraat. Men is de woning waarschijnlijk binnen gekomen door hengelen via de brievenbus. De voordeur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werd een lederen rugzak weggenomen, met daarin persoonlijke eigendommen van de bewoonster. De bewoonster, een 45-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Franeker: mishandeling
Vrijdag omstreeks 22.20 uur werd een 18-jarige inwoner van Franeker op het Martiniplantsoen door twee jongens geslagen en geschopt. Het slachtoffer liep een geschaafde knie op en klaagde over pijn in zijn nek en aan zijn schouder. Door de aangever werden de twee jongens, die nog op het Martiniplantsoen aanwezig waren, aangewezen, waarop deze twee jongens werden aangehouden. De jongens, te weten een 18-jarige inwoner van Dongjum en een 19-jarige inwoner van Franeker, werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. De verdachten verklaarden dat zij de aangever had geslagen omdat hij moest worden gestraft, daar hij drugs zou verkopen aan jonge kinderen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rinsumageest: dodelijke aanrijding
Vrijdag omstreeks 18.15 uur reed een bestuurder, een 37-jarige inwoner van Dokkum, met zijn personenauto over de Lauwersseewei, komende uit de richting Rinsumageest en gaande in de richting Dokkum. Op een gegeven moment wilde hij waarschijnlijk een voor hem rijdende auto inhalen en kwam hij daarbij op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Daar reed op dat moment een personenauto, die werd bestuurd door een 27-jarige inwoonster van Aldtsjerk. De auto`s botsten frontaal op elkaar. De vrouw uit Aldtsjerk overleed ter plaatse aan haar verwondingen en ook haar zuster van 22 jaar uit Oentsjerk, die bij haar in de auto zat, overleefde de klap van de aanrijding niet. De man werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. Van de man is een bloedproef afgenomen. De uitslag van de bloedproef is pas over een aantal dagen bekend. De personalia van de zussen, die zijn overleden: Claudia van der Meer, oud 27 jaar en Nathalie van der Meer, 22 jaar. De slachtoffers werden door de brandweer uit de wrakken bevrijd. Gedurende de afhandeling van de aanrijding werd de weg afgesloten voor het verkeer. Door het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland is een onderzoek ingesteld naar de juiste toedracht van deze aanrijding. De omleiding heeft geduurd tot 20.20 uur.

Drachten: aantreffen gestolen auto
Vrijdag omstreeks 23.45 uur werd op het Schuttersveld een personenauto, merk Peugeot, aangetroffen. In de auto lag een 38-jarige inwoner van Drachten te slapen. De man was onder invloed. Toen de auto werd nagevraagd, bleek dat deze als gestolen te boek stond. De slapende man werd hierop aangehouden en hij verklaarde de auto enkele dagen daarvoor te hebben gestolen in Apeldoorn. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De personenauto werd in beslag genomen.

Sneek: inbraak woning
Vrijdag tussen 08.00 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning aan het Koolwitje. Een keukenraam werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een computer weggenomen. De eigenaresse, een 29-jarige inwoonster van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Oudebildtzijl: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.40 uur werd op de Van Albadaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 51-jarige inwoner van Sint Annaparochie bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 485 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Heerenveen: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.25 uur werd op de Burgemeester Falkenaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 21-jarige inwoner van Wolvega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 385 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Akkrum: brand schaftkeet
Zaterdag omstreeks 03.00 uur brak brand uit in een schaftkeet, die stond op het terrein van Dam Beton aan het Spikerboor. De brandweer had het vuur reeds geblust, doch kon niet voorkomen dat de gehele schaftkeet uitbrandde. Hoe de brand is ontstaan, werd niet duidelijk. De brandweer sloot niet uit dat bij de brand een zeer kleine hoeveelheid asbest was vrijgekomen. De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Heerenveen: negeren stopteken
Zaterdag omstreeks 03.45 uur zag een patrouille een personenauto rijden over het Van Harensplein. Toen de bestuurder de politieauto zag, reed hij weg. De bestuurder kreeg een stopteken, maar reageerde hier niet op. De bestuurder reed de Rijksweg op in de richting Wolvega en verdween uit het zicht. Het kenteken van de auto werd doorgegeven aan de andere surveillancewagens en omstreeks 04.20 uur zagen collega`s van Wolvega de wagen rijden onder Olderberkoop. De bestuurder kreeg weer een stopteken en bracht nu zijn auto tot stilstand. De man, een 18-jarige inwoner van Jubbega, had de auto zonder toestemming van zijn werkgever meegenomen. De jongeman bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en ook bleek hij gedronken te hebben. Hij blies 355 ugl en kreeg een rijverbod voor 3 uur. De verdachte werd ingesloten en is na het opmaken van een proces-verbaal in de loop van vandaag weer in vrijheid gesteld.

Drachten: verdachte vernielingen aangehouden
Zaterdag omstreeks 06.05 uur kwam er een melding binnen dat op De Meer een persoon bezig was een caravan te vernielen. Ter plaatse bleek dat op De Meer een spoor van vernielingen was aangericht. Van twee geparkeerde vrachtwagens waren de ruiten en spiegels vernield en de ruitenwissers omgebogen. Van een caravan waren de ruiten ingegooid en het interieur vernielt. Tevens waren van een negental auto`s de spiegels afgeschopt. In de onmiddellijke omgeving werd een jongeman aangetroffen, die bloed aan zijn handen had en bij het zien van de politie trachtte te vluchten. De jongen, een 18-jarige inwoner van Drachten, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens de overbrenging bekende hij de vernielingen te hebben gepleegd. De jongeman werd ingesloten. Het schadebedrag van deze vernielingen is niet bekend.

Engwierum: diefstal auto
Zaterdag omstreeks 07.30 uur werd vanaf het erf naast een woning aan It Roster een personenauto, merk Volkswagen Bora, kleur grijs, voorzien van het kenteken FD-CC-877(Duits kenteken) weggenomen. De eigenaar had de auto net uit de garage gereden en moest nog even iets uit de woning halen. Hij liet de sleutels in de auto achter. Toen hij na drie minuten weer buiten kwam, was zijn auto verdwenen. De eigenaar, een 79-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Sneek: poging straatroof
Donderdag omstreeks 12.35 uur liep een 55-jarige inwoonster van Sneek op het Martinieplein in de richting van de Galigapromenade. Een jongeman liep toen opzettelijk tegen de vrouw aan en probeerde haar polstasje weg te nemen. Dit lukte niet, daar de vrouw het tasje stevig vasthield. De jongeman is toen weggelopen. Het signalement van de man: blanke man, leeftijd tussen de 25 en 30 jaar, lang ongeveer 1.90 meter, slungelig postuur, liep is voorover gebogen, donkerblond krullend haar en was slordig gekleed. De man droeg een zwarte korte leren jas en zwarte broek. Wanneer er getuigen zijn, die iets gezien hebben, dan kunnen zij hun informatie kwijt op telefoonnummer 0900 8844.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272