PERSBERICHT

Ontruiming van de galerie tussen De Balie en Paradiso !?

Galerie Wee 't wee op Weteringschans 2 (naast Paradiso) kan vanaf heden ontruimd worden. Dit is de enige niet commerciele galerie in de Leidseplein buurt. Wat ons echter wel steekt is het feit dat de derde laagdrempelige galerie na de Getal 0 en Herengracht 243 in vorige zes maanden ontruimd moet worden. DE PATIJNS BROEDPLAATSEN BELEID moet maar alles WAT GOED is
doden!? Wij zullen alle middelen aangrijpen om deze vrijplaats te behouden en zullen zeker niet zonder slag of stoot deze toplocatie opgeven. Bij de ontruiming zal een kunstzinnige verrassing plaatsvinden.
De pers wordt nu uitgenodigd voor de opening van
de laatste expositie
zaterdag 6 januari vanaf 3 tot 10 uur
met vijf kunstenaars: schilderijen, computer kunst, foto's, geflambeerde poffertjes,

De afgelopen tien maanden is er al ontzettend veel gebeurd: meer dan twintig exposities. De ruimte is gekraakt op 12 maart na twee jaar nutteloos te hebben leeggestaan. Dit varieert van schilderijen, sculpturen, foto's, kinderactiviteiten, audio en video presentaties, bijzondere fietsen en uitvindingen, performances, design en computer-kunst, fiets-demonstraties , straatartiesten en theater, muzikanten, poeten, eten, drinken, dansen en nog heel veel meer. Deze ruimte was niet alleen een gratis broed-/vrijplaats maar de enige echte Verloskamer van broed/vrijplaatsen -
kunstenaars met een echte wee - pijn in de buik -komen naar WEE 't WEE om hun kunst te verlossen en nog een keer geboren te worden. Deze alternatieve, multifunctionele galerie en ontmoetingsruimte op de perfecte locatie was voor tien maanden een middelpunt tussen alle broedplaatsen en vrijplaatsen. Dit is waroom Weetwee moet blijven bestaan.

Wat is namelijk het geval?! De gemeente heeft besloten een ondergrondse fietsenstalling aan te leggen met een servicepunt beheerd door Mc Bike. Wij hebben op zich niets tegen fietsenstallingen en zijn zelfs een groot voorstander van de fiets! Maar wij denken dat de ruimte van de galerie moet blijven voor cultuur. Er is dan genoeg ruimte voor twee jonge fietsenmakers om de fietsenstalling te beheren en om fietsen te repareren in een deel van de galerie.

Sinds de kraak en oprichting in maart 2000 hebben wij meer dan twintig exposities georganiseerd van diverse kunstenaars van bijna alle broed-/vrijplaatsen van Amsterdam en daar buiten: ADM, Kalenderpanden, Ruigoord, Filmakademie-Overtom 301, ELF- Vlaardingenlaan 11, van voormalige Silo, Vriesehuis Amerika, kleinere kraakpanden van Amsterdam, ateliers en mensen van Groningen tot Maastricht en van Delft tot Enschede, van Japan tot Mexico, Verenigde Staten, Finland, Rusland, Duitsland, Bulgarie, Slovenie, Croatie, Czechie, Polen, Engeland, Ierland, Italie, Tunesie, Belgie, Marokko, Zuid Afrika, Indie, Vrankrijk, Spanje, Portugal, Denemarken, Zweden, Kanada, en veel meer. Jongens en meisjes, kleuters en peuters, studenten en gepensioneerden, musikanten en schilders, tekenaars en designers, dansers en poeten, uitvinders en politici, junks en alkoholiks, asketen en gelovigen en ...HONDERDEN "KUNSTENAARS”

De buurt is ook een groot voorstander van de nieuwe invulling die WEE 't WEE aan deze ruimte heeft gegeven. Horeca, winkeliers en buurtbewoners laten over het algemeen positieve geluiden horen.

Tenslotte gaat het erom beginnende kunstenaars die nog niet gevestigd zijn, de mogelijkheid te bieden om op een zichtbare locatie hun werk ten toon te stellen. Veel kunstenaars beschikken niet over de financiƫle middelen om in het commerciƫle kunstbedrijf te kunnen meedraaien. WEE 't WEE stelt zich echter op het standpunt dat kunst een entiteit zou moeten vormen die zich aan een strikt monetaire logica onttrekt en zowel maatschappelijke gebeurtenissen reflecteert als uitdrukking geeft aan, volgens deze logica, "overbodige" schoonheid.

Daarom moet er in komende maanden samen met kunstenaars, gemeente en buurt gepraat worden over de culturele toekomst van deze locatie tussen de Balie en Paradiso. De gemeente moet een beleid uitstippelen om unieke initiatieven als Wee 't wee voor de stad te behouden.

Amsterdam, 5 januari 2001 uh@freemail.nl bel: 06-27323720