Afgelopen donderdag 4 januari 2001 heeft de ChristenUnie Bodegraven haar ideeën inzake de Brede School-gedachte in Bodegraven toegelicht aan de fractie van "Beter Bodegraven". Zij heeft zich daarbij met name gericht op een herinrichting van het gebied Vromade waarin gelijktijdig een "samenwoningscomplex" gerealiseerd zou moeten worden tussen de bestaande openbare school "Het Vogelnest", de R.K. Basisschool "Speel- en Werkhoeve" en de protestant-christelijke school "De Goede Herder". Ten tijde van de voorlichting heeft de ChristenUnie Bodegraven aangegeven dat het prijskaartje van Plaza Vromade tussen de 7 en 12 miljoen komt te liggen. Het complex zou modulair van opzet zijn zodat in de toekomst uitbreiding van het complex mogelijk blijft. In de beginfase zal het complex hoostwaarschijnlijk nog te ruim van opzet zijn. Leegstaande ruimte zou dan verhuurd kunnen worden. Mocht de nieuwe wijk verrijzen aan de oostzijde van de Broekveldselaan dan kan de schoolgaande jeugd gebruik maken van de Plaza Vromade.

"Beter Bodegraven" kan zich volledig vinden in de Brede School-gedachte. Deze gedachte houdt in dat het complex qua gebruik breder van opzet moet zijn dan alleen voor het dagonderwijs. Huisvesting voor kinder- en naschoolse opvang, (muziek)verenigingen die een eigen honk zoeken zoals Triomf of een seniorenclub die in de avonduren een kaartje willen leggen of een fotoclub die vergaderruimte zoekt. Daarnaast biedt deze interpretatie van de Brede School-gedachte de mogelijkheid het complex geschikt te maken voor het vestigen van diverse welzijnsvoorzieningen zoals een tandarts/huisarts/fysiotherapeut als daartoe in de wijk een noodzaak is. Op deze wijze wordt het complex multi-inzetbaar en langer op de dag gebruikt dan de gebruikelijke 8 uren. Op deze wijze wordt elke gulden die geinvesteerd wordt beter benut. Een goede zaak!

Daarom hebben wij in het verleden frequent gepleit voor de invoering van de Brede School-gedachte in alle wijken in Bodegraven. Een Brede School kan bijv. door aanbouw bij de Pax Christie in combinatie met andere scholen op het terrein van Andrélon in Bodegraven-Noord (waarbij bijv. ook de Verhoeff-Rollmanschool betrokken is), door middel van de scholen in de Dronenwijk samen te laten werken onder een dak of in de toekomst het terrein van de Slachterij Domburg daarvoor geschikt te maken. Tenslotte hebben wij in het kader van de nieuwbouw al aangegeven dat in de nieuwe wijk ten oosten van de Broekveldselaan naast een gevarieerde woningbouw ook voorzieningen moeten worden gebouwd die de leefbaarheid ten goede komen. Wij denken dan ook aan een scholencomplex overeenkomstig de Brede School-gedachte.

Alvorens concreet in te gaan op de gepresenteerde plannen van de ChristenUnie Bodegraven willen wij de volgende opmerkingen maken.

Uitgangspunt bij deze samenwoningsvorm is volgens ons samenwerking tussen de verschillende schoolbesturen. Op dit moment missen wij die gewenste samenwerking. Ook missen we de wil om samen te werken. Ook van de zijde van de Gemeente als Bestuur van de openbare scholen in Bodegraven!

"Beter Bodegraven" heeft namelijk recentelijk (4 mei 2000) een initiatiefvoorstel ingediend om die samenwerking van de grond te krijgen op een aantal gebieden, o.a. te weten bij ziektevervanging voor korte duur (waardoor de identiteit van de school niet in het geding komt). Dit voorstel is bij de Algemene Beschouwingen 2001 aangevuld teneinde samenwerking tussen de scholen met betrekking tot het onderhoud aan de gebouwen (organisatorisch en financieel) te entameren.

Tot op heden staan de Besturen volgens de wethouder van Onderwijs niet te springen om op geen enkel vlak samen te werken. Integendeel, de Besturen staan er afwijzend tegenover. Hoe krijgen we dan die samenwerking dan wel als er een samenwoningsschool moet worden gebouwd en moet worden beheerd?

"Beter Bodegraven" meent dat het te vroeg is nu ingrijpende beslissingen te nemen met een dermate groot financieel belang. Wij willen dat eerst aan een cultuurverandering gewerkt moet worden voorafgaande aan deze grote investeringen op het vlak van de invoering van de Brede School. Althans moet volgens ons minstens deze cultuurverandering " hand in hand" dienen te gaan met de investeringen. Op dit moment is volgens ons daar nog geen sprake van noch van enige bereidheid of initiatief daartoe. Met uitzondering het initiatiefvoorstel van "Beter Bodegraven" die een eerste stap daartoe moest bewerkstelligen!

Bovendien moeten de bestuur/besturen van de Brede School ten opzichte van de Gemeente in voldoende mate onafhankelijk zijn. Daardoor dient op korte termijn het Bestuur van de openbare scholen ("Het Vogelnest" en "Het Palet") verzelfstandigd worden. De wethouder van Onderwijs maakt ons inziens geen haast daarbij en wacht nog steeds de regionale ontwikkelingen af.

Op de voorzet van de ChristenUnie Bodegraven willen wij kortheidshalve alsvolgt reageren. Wij missen een voldoende financiële onderbouwing van het plan. Aangegeven wordt dat de Gemeente bij wijze van voorschot de kosten dient te dragen. De kosten bedragen ongeveer 7 tot 12 miljoen (gulden). Alhoewel gesteld wordt dat het plan is nagerekend door een deskundige calculator afkomstig uit de bouwwereld menen wij dat het verschil tussen de genoemde 7 en 12 miljoen toch wel erg groot is. De primaire bron van de voorfinanciering moet volgens de ChristenUnie Bodegraven gevonden worden in de opbrengsten van de verkoop van ENECO-aandelen. Wij menen samen met het SGP en de PvdA dat deze gelden bestemd moeten worden voor de sociale woningbouw, leefbaarheid van de gemeenschap en onderwijs. Dat houdt in dat de bouw van de samenwoningsschool op een andere wijze dan wordt voorgesteld haar financiële dekking moet vinden. Waarin is ons inziens onduidelijk. Volgens de ChristenUnie Bodegraven kan het voorschot vervolgens door de tijd heen "afbetaald" worden door middel van de Londo-vergoedingen die de scholen jaarlijks van de zijde van het Rijk krijgen. Of e.e.a. op den duur dekkend is is niet duidelijk gemaakt. Er is dus een verkeerde dekking, een financieel "gat" en de grootte daarvan is niet bekend. Financieel gezien is het plan ons inziens daarom niet doordacht en daardoor niet haalbaar.

Verder zijn bij de plannen niet de leerlingprognoses gepresenteerd van de wijk Broekvelden en de nieuwe wijk. Hoeveel kinderen zullen de nieuwe school bezoeken? Hoe ziet demografisch de wijk Boekvelden er over 20, 30 of 40 jaren uit? De investering van de vele miljoenen dient namelijk de eerstkomende dertig tot veertig jaar terugverdiend te worden.

Verder zal in de plannen de "Speel- en Werkhoeve" afgebroken moeten worden voordat de economische levensduur bereikt is. De school is ong. 25 jaar geleden gebouwd en moet dus nog ong. 10 à 15 jaren gebruikt worden alvorens zij volledig is afgeschreven. Hier is dus sprake van kapitaalvernietiging.

Ook menen wij dat de nieuwe wijk ten oosten van de Broekveldselaan verschillende (welzijns)voorzieningen moet hebben. Daarbij kan een school horen. Gelet op de demografische gegevens is het -wellicht- niet noodzakelijk dat ook in die wijk drie scholen gebouwd moeten worden (een openbaar en twee bijzondere scholen). Het is nu nog onduidelijk of de nieuwe bewoners/ouders bereid zijn gezien de verkeersonveiligheid (o.a. hoge snelheden) op de Broekveldselaan hun kinderen op de nieuwe school aan de Plaza Vromade willen plaatsen. Wellicht kiest men wel daarentegen o.a. voor de Pax Christie in Bodegraven-Noord! In dat geval zitten we met een mooi complex wat uiteindelijk niet de bestemming heeft gekregen waarvoor het is gebouwd.

Onduidelijk is verder wat de plannen zijn voor de inrichting van het winkelcentrum Vromade. Dit wordt volgens de laatste signalen in het kader van de leefbaarheid en de stedelijke vernieuwing onder de loep genomen. Wellicht ligt uitbreiding van dit centrum in het verschiet. Wat zal dan gebeuren met de opengevallen lokaties in de Sporthoeve die nu nog gebruikt worden als dépendances van de scholen bij realisering van de samenwoningsschool? Winkels of vestiging van voorzieningen zoals een tandarts of huisarts? Deze ruimten kunnen in het geval extra lokalen worden aangebouwd bij de bestaande scholen in de wijk Broekvelden ook benut worden voor (welzijns)voorzieningen of (muziek)verenigingen (Triomf).

Tenslotte is het onduidelijk of de omwonenden bezwaren zullen uiten tegen de bouw. Met name kan men dan denken aan degenen, die woonachtig zijn aan de Vrije Nesse en aan de Leeuwerik. Het nieuwe complex zal drie wellicht vier etages hoog worden inclusief een keldergarage. Volgens de toegelichte plannen zal de Gemeente op moeten draaien voor de planschade. Hoeveel? Desgevraagd deelde de ChristenUnie Bodegraven mede, dat de totale vergoeding van de eventuele te betalen planschade niet is opgenomen in de gepresenteerde bouwkosten. Dat houdt in dat de bouwsom nog hoger kan worden dan 12 miljoen (gulden).

Onze conclusie is dat goedkeuring aan dit plan onthouden moet worden. Wij steunen deze voorzet van de ChristenUnie Bodegraven niet. Wij vinden a. het volstrekt onduidelijk hoeveel het project gaat kosten, b. dat deze investering de financiële draagkracht van de Gemeente te boven gaat zodat het onmogelijk is de Brede School-gedachte in alle wijken te realiseren en c. onbekend is wat de behoefte is aan (welzijns)voorzieningen en/of scholen gelet op het niet voorhanden hebben van demografische gegevens dan wel leerlingprognoses die een dergelijke investering nu rechtvaardigen .

"Beter Bodegraven" is van mening dat kleinschalige modernisering van bestaande lokaties (in alle wijken) in de zin van de Brede School-gedachte gekoppeld moet worden aan de besluitvorming bij uitbreidings- of moderniseringsplannen van bestaande schoolgebouwen. Op deze wijze kan de doelstelling van de Brede School goedkoper en flexibeler gebaseerd op de noodzaak in de diverse wijken uitgevoerd worden. De voorzet van de ChristenUunie Bodegraven zien wij daarom louter als een uitstekende voorzet om uiteindelijk in de Gemeente tot een diepgaande integrale discussie te komen in het kader van de Structuurvisie teneinde zorg te dragen dat in alle wijken een dergelijke voorziening tegen een redelijke prijs gerealiseerd wordt.

De fractie van "Beter Bodegraven"
namens deze
Jaap Arens
e-mailadres: jaap.arens@planet.nl
adres: Grutto 45, 2411 LP Bodegraven
(0172) 617868